Putere, marimea difuzorului, pret, eficienta, dimensiuni, versiune pasiva sau activa. Alegerea unui sistem audio nu este o sarcina usoara!
Multitudinea de modele si tehnologii il deruteaza adesea pe consumatorul neinitiat. In acest ghid, veti gasi cateva sfaturi care sa va ajute sa faceti alegerea in functie de nevoile dumneavoastra.
Categorii de sisteme audio
- Sistemele full-range: utilizate cel mai adesea pentru instalatii in care calitatea audio nu este cruciala, cum ar fi un sistem de sonorizare pentru o strada pietonala, aceste difuzoare sunt de obicei echipate cu un singur driver care difuzeaza aproape intregul spectru, ceea ce duce adesea la un sunet foarte mediu.
- Difuzoare pasive cu 2 sau 3 cai: acestea sunt difuzoare alcatuite din mai multe difuzoare, fiecare dintre ele functionand in propria sa gama de frecvente. Un crossover intern va modula intregul. De asemenea, va fi necesar sa cumparati un amplificator in functie de caracteristicile difuzoarelor alese.
- Difuzoare pasive prelucrate: acestea sunt destinate unei instalari mai profesionale. In functie de model, in general, este posibil sa se regleze frecventele fiecarui difuzor pentru a optimiza sunetul. In plus, aceste difuzoare sunt adesea echipate cu un limitator, permitand o protectie eficienta a sistemului. Necesita un amplificator de putere.
- Monitoare de scena: cunoscute mai frecvent sub numele de „Wedges” sau „footwells”, monitoarele de scena sunt folosite de muzicieni pentru a le permite sa se auda pe scena. Acestea sunt asezate pe podea, iar forma lor decupata este conceputa pentru a fi pozitionata aproape de fiecare muzician, asigurandu-se ca acesta poate auzi direct. Exista multe modele disponibile de la producatori. Acestea se diferentiaza in principal prin diametrul difuzoarelor de bas, compresie, dulap, amplificare etc..Disponibile in varianta pasiva si activa.
- Difuzoare autoamplificate: acestea sunt din ce in ce mai prezente pe piata. Avantajul este, fara indoiala, „all in one”. Dupa cum sugereaza si numele, acestea sunt difuzoare cu propriul sistem de amplificare si filtrare. Practice si utilizabile in fata scenei sau ca monitor, acestea au, in general, o putere limitata din cauza anumitor compromisuri in ceea ce priveste amplificarea.
Tipuri de difuzoare
- Difuzoare inchise: Rar utilizate in consolidarea sunetului, difuzoarele inchise sunt ermetice si, prin urmare, nu au orificii de ventilatie. Aerul claustrat in incinta va juca un rol de compresor datorita deplasarii membranei, dar in acelasi timp va denatura anumite frecvente.
- Difuzoare bass-reflex: Cele mai frecvent utilizate in consolidarea sunetului, acestea sunt, prin urmare, echipate cu guri de aerisire. Miscarea aerului generata de miscarea difuzorului nu este comprimata ca intr-o incinta inchisa, ceea ce va accentua basul si va creste eficienta. Cu toate acestea, pentru a profita pe deplin de eficienta difuzorului, trebuie sa se faca un calcul foarte precis al deschiderii si al dimensiunii ventilatorului. Din aceasta categorie puteti opta de exemplu pentru un sistem audio pentru concerte Bose S1 Pro.
- Difuzoare cu goarna: De obicei concepute pentru difuzoare cu diafragma mica, goarna este insurubata pe motorul tweeterului, care va propulsa aerul mai rapid, scopul fiind acela de a creste eficienta… Foarte utila pentru consolidarea sunetului in exterior. Difuzoarele cu raza lunga de actiune sunt cele cu coarne conice in jurul difuzoarelor de medii si de bas.
- Difuzoare „coaxiale”: Folosite frecvent pentru retururile de scena, calitatea sunetului acestei tehnologii este foarte omogena..