Toate femeile se tem de acea zi fatidica in care natura isi anunta sosirea cu dureri intense in abdomenul inferior. De cele mai multe ori, aceste dureri nu sunt grave, dar pot fi invalidante pana la punctul in care devine dificil sa iti desfasori activitatile zilnice. Ce poti face pentru a te elibera de aceste dureri si pentru a-ti petrece zilele menstruale la fel ca pe celelalte?
De ce au femeile dureri menstruale?
De cele mai multe ori, aceste dureri sunt normale si nu sunt un semn al unei boli de baza. Majoritatea femeilor sunt ingrijorate, in special cele mai tinere dintre ele care tocmai au trecut prin pubertate.
Concret, in timpul fiecarui ciclu, uterul face tot posibilul sa devina un cuib confortabil pentru un posibil embrion. Captuseala sa interioara, cunoscuta si sub numele de endometru, se ingroasa apoi. Numai ca, atunci cand ovulul nu este fertilizat de un spermatozoid, endometrul trebuie sa revina la starea initiala. Uterul trebuie apoi sa se contracte cu ajutorul prostaglandinelor pentru a evacua ceea ce constituie aceasta portiune groasa a endometrului. Aici intervin durerile. Contractiile uteruluicare dau nastere acestor dureri mai mult sau mai putin intense.
Prin urmare, durerea menstruala este normala, dar poate fi totusi accentuata din urmatoarele motive:
- Un defect congenital in vagin sau col uterin
- Secretie de progesteron in cantitati prea mici. Progesteronul va contribui la ingrosarea peretelui uterin si la densificarea mucoasei uterine.
- Un nivel mai ridicat de prostaglandine. Dupa cum s-a spus anterior, acesti hormoni sunt responsabili pentru contractiile uterului. Cand sunt prezente in cantitati mai mari, contractiile uterului sunt mai violente.
- Factori psihologici care pot accentua si contractiile uterului (stres, nervozitate etc.).
Selectia noastra de remedii naturale pentru durerile menstruale
Majoritatea femeilor vor apela imediat la analgezice mai mult sau mai putin puternice de indata ce simt primele contractii care coincid cu data primei zile a menstruatiei. Cu toate acestea, durerea este doar un simptom printre multe altele, iar sindromul premenstrual da nastere si la greata, diaree sau dureri de cap intense. Exista remedii naturale care vor actiona intr-un mod mai global decat medicamentele obisnuite, avand in acelasi timp un puternic analgezic si o putere antispastica.
Salvie
Datorita calitatilor sale antiinflamatorii, aceasta planta nu va avea probleme in ameliorarea durerilor menstruale. In plus, are un rol reglator asupra menstruatiei care iti poate fi de folos daca suferi de intarzieri frecvente sau mai general, de menstruatie neregulata.
Ginseng
Asemenea salviei, permite atat sa actioneze direct asupra crampelor uterine, cat si asupra regularitatii ciclului menstrual. Mai general, este un adevarat aliat pentru femei, deoarece stimuleaza si libidoul si reduce efectele menopauzei. Un alt efect pozitiv si interesant al acestei plante: este energizanta si, prin urmare, va remedia crizele de oboseala resimtite in timpul menstruatiei.
Seminte de fenicul
Aceste seminte sunt bine cunoscute ca actioneaza impotriva tulburarilor digestive, dar sunt la fel de eficiente si impotriva perioadelor dureroase, deoarece reduc bufeurile.
Absorbante bio
De asemenea, recomandam absorbantele din bumbac Corman Organyc, in locul celor plasticate, din comert. Acestea sunt concepute din 100% bumbac certificat ecologic, si au o compozitie hipoalergenica.
In concluzie, speram ca sfaturile noastre te vor ajuta mult timp de acum incolo, luna de luna. Daca metodele naturiste nu reusesc sa-ti aline durerea, nu ezita sa consulti cat mai curand un medic ginecolog.