Una dintre cele mai importante etape in constructia unei case este reprezentata de hidroizolatia fundatiei. Cu siguranta oricine isi doreste o constructie sigura si sanatoasa in care sa nu-i fie frica sa locuiasca si sa se simta in siguranta.
O hidroizolatie care lipseste sau care nu este facuta conform standardelor, va duce la aparitia mucegaiului si a igrasiei, fenomene de care veti scapa foarte greu, iar ce va trebui sa faceti este sa dati totul jos si sa faceti lucrarile de izolare ca la carte.
In cazul in care locuinta nu beneficiaza de o hidroizolatie fundatie conform standardelor, acest lucru va duce in timp la infiltrarea apei printre zidurile ei si se va ajunge la deteriorarea acesteia. Dupa cum bine stiti, atat igrasia cat si mucegaiul au consecinte nefaste asupra sanatatii noastre. Lucrarile de executie la fundatie sunt indicate a incepe imediat dupa executarea terasamentelor.
Asadar, inceperea lucrarilor la fundatia unei case trebuie sa fie realizate conform normativelor aflate in vigoare. Acestea sunt cele care stabilesc adancimea fundatiei in functie de mai multi factori ca tipul de teren, zona geografica sau materialele de constructie.
Acestea din urma trebuie sa fie de cea mai buna calitate pentru a nu avea ulterior probleme. De aceea, fundatia trebuie facuta din BCA, caramida, beton armat sau lemn. In cazul in care ati primit mostenire o casa veche si doriti sa o renovati, santul pentru realizarea hidroizolatiei se va sapa cand afara este cald si frumos. Timpul de uscare recomandat de specialisti este de 2-3 zile, in functie de gradul de umezire a peretilor.
Cum se aplica correct?
Pentru ca hidroizolatia fundatiei sa fie facuta corect, trebuie facute toate operatiunile de curatare si pregatire a straturilor care vor deveni suport pentru aceasta.
Suprafata va fi amorsata cu produsul recomandat tipului de hidroizolatie folosit; acest strat de hidroizolatie se aplica sub forma de membrane, ciment impermeabil si cauciuc lichid, dupa care se protejeaza hidroizolatia. Drenajul fundatiei se face cu ajutorul unui strat de pietris sau nisip, dupa care se toarna betonul de egalizare.
Pentru asta se aplica o membrana bituminoasa de 3-4 mm armata cu poliester in doua sau trei straturi si se ridica 30 cm deasupra solului, dupa care se pune un strat de separare geotextil de 200-300g/mp. La casele de la tara exista si posibilitatea de a aplica un strat de smoala la cald, lucru care se practica frecvent din lipsa bazei financiare.
Materialul de hidroizolatie trebuie ales de un specialist si nu de proprietarul casei daca acesta nu se pricepe. Pe piata sunt disponibile mai multe sisteme pentru hidroizolatie, asa ca aveti de unde alege impreuna cu un specialist: membrane bituminoase, din PVC, cauciuc, polietilena, polipropilena. Acestea pot fi aplicate cu ajutorul mistriei sub forma de pasta.