Ceasurile mecanice din prezent au mecanisme de mare finete care sunt rodul mai multor imbunatatiri care le-au fost aduse in timp.
Mecanismul este complex si elementele sale principale sunt dispozitivul pentru setara si intoarcere, arcul ceasului, angrenajele si regulatoarele. Daca aveti un ceas vechi al unei firme recunoscute puteti cauta anunturi cumpar ceasuri si il puteti vinde la un pret bun.
Piesele cheie ale ceasurilor mecanice sunt balansierului, un element circular care oscileaza inainte in jurul unui ax si care este cuplat la un arc spiralat care are rolul de a controla aceasta miscare alternativa.
Intre limbile indicatoare ale ceasului si balansier sunt interpuse mai multe mecanisme complexe si precise care au roti dintate, arcuri si tije si au ca scop transmiterea unei miscari.
Forta care este necesara pentru aceasta miscare este reprezentata de energia mecanica ce se stocheaza in arcul ceasului.
Un ceas mecanic bun va functiona cu o precizie corespuncatoare pentru uzul zilnic iar erorile admise de cei care produc ceasuri mecanice moderne sunt de pana la 20 de secunde pe zi. Cele mai performante ceasuri au si o certificare speciala si sunt considerate cronometre.
Un element care a suferit mai multe schimbari cu timpul este modul in care ceasurile arata ora. Pentru sute de ani de cand au fost inventate ceasurile cu cadran oamenii au citit ora pe baza conventiilor acceptate de toti si invatate inca din copilarie care presupuneau printre altele si insusirea unor notiuni legate de geometrie cum ar fi cercul si impartirea sa in segmente egale, unghiuri, etc.
Numarul de sageti a crescut cu timpul. Primele ceasuri mecanice care au functionat pe baza de energie mecanica data de catre caderea unei greutati aveau un singur indicator si acesta arata orele.
Ceasurile analogie moderne au trei indicatoare principale: pentru secunde, minute si ore.
Intelegerea ceasului este inca o lectie grea predata in scoala primara si toti parintii care au copii ce trec prin perioada asta stiu. Acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa stim sa citim ceasul. Face parte de fapt din educatia de baza a fiecarei persoane.
Fiind in cautarea imbunatatirilor si inovatiilor care sa ne ajute s-a inventat si ceasul care are afisaj digital: un ecran mic, ora este indicata cu ajutorul cifrelor realizate in prima faza cu diode luminiscente.
Primul model de astfel de ceasuri s-a numit Pulsar si a fost construit de firma Hamilton. Pe ceasurile digitale care au LED ora nu se afiseaza permanent si aparea pentru cateva secunde si numai in momentul in care era apasat un buton.
Ledurile consumaul si multa energie si epuizau bateria daca functionau in permanenta.
Ulterior s-au inlocuit ledurile cu cristale care consumau ceva mai putin curent din baterie si cifrele care aratau ora puteau sa fie afisate in permanenta. Sunt si cateva modele care se bazeaza pe un sistem hibrid: indicatoare pentru limbi realizate din cristale.
Ceasurile care au un afisaj digital au fost destul de scumpe la inceput apoi au inceput sa fie produse in serie in carcase cat mai ieftine si au devenit accesibile cunoscand o perioada scurta de glorie.
Cu toate acestea studiile arata ca in prezent se prefera ceasurile clasice.