Aceasta poveste are prea putin de-a face cu nasterea lui Isus si, in unele locuri, batranul Mos este considerat chiar un dusman al “Craciunului adevarat”.
Tipul dolofan cu multa bunavointa imbracat in rosu si alb pe care il stim astazi nu a aratat intotdeauna asa. In originile sale antice a facut parte dintr-o veche sarbatoare solara romana in timpul solstitiului de iarna.
La Roma au avut loc si petreceri la jumatatea lunii decembrie in cinstea lui Saturn, la finalul carora copiii au primit daruri de la adulti.
Festivitatile de la Brumalia siSaturnaliaau fost festivaluri pagane. Saturnalia a inceput pe 17 decembrie si a durat o saptamana. A fost o petrecere cu caracteristici foarte asemanatoare cu cea a Craciunului nostru actual. La sfarsitul celor 7 zile ale Saturnaliei, exact pe 25 decembrie, a fost sarbatorita nasterea Zeului Soare personificat in zeul Mithras.
Adevarata origine a Craciunului
Dupa cum se stie, Isus Hristos nu s-a nascut pe 25 decembrie si nicaieri in Biblie nu se afirma acest lucru. Craciunul a inceput sa fie sarbatorit la 300 de ani de la moartea lui Hristos, cand imparatul Constantin a permis crestinismul in Imperiul Roman.
Anterior, era aproape imposibil sa o sarbatorim din cauza persecutiilor religioase. Acesta apare recent ca un festival in calendarul roman in anul 336 pana cand in secolul al V-lea este oficializat eclipsand celebrarea originala a Sol Invictus. Vezi aici casa lui Mos Craciun.
Mos Craciun si vikingii:
O alta figura pe care acest personaj a absorbit-o foarte mult a fost Odin. Inainte de crestinarea Europei germanice, a fost sarbatorit un eveniment cunoscut sub numele de Yule. In acea perioada, mitul mergea, a existat o vanatoare fantomatica prin cer cunoscut sub numele de Wild Hunt in cazul in care liderul (un Odin cu barba ca Mos Craciun) a zburat cu alti vanatori, cai, caini si spirite. O posibila sursa din care deriva imaginea lui Mos Craciun prin cer, cu reni.
Sfantul Nicolae, si mitul Dealerului de Cadouri:
Odata a fost un om sarac care a avut trei fiice. Saracele au fost condamnate sa fie “spisteri”, deoarece tatal lor nu a avut zestrea necesara pentru ca ele sa se casatoreasca. Stiind acest lucru, Nicolae le-a dat, cand au ajuns la varsta casatoriei, o punga plina cu monede de aur pentru fiecare dintre ele. Se spune ca toate acestea au fost facute in secret de preotul care a intrat in secret printr-o fereastra si a pus punga de aur in sosetele fetelor pe care ele insele le-au atarnat peste semineu pentru a se usca.
Originea lui Mos Craciun si a cosurilor de fum:
Traditia mosului care intra in locuinte prin cosuri de fum este impartasita de multi binefacatori de cadouri din Europa. De exemplu, in traditia nordica precrestina, Odina intrat prin cosurile de fum in timpul solstitiului. In traditia italiana, Befana este o vrajitoare care calatoreste acoperita de funingine datorita intrarii in case prin cosurile de fum si lasa cadouri copiilor.
Informatii interesante despre Craciun
Obiceiurile de sarbatoare asociate in diferite tari cu Craciunul au un amestec de teme si origini precrestine, crestine si seculare. Obiceiurile moderne populare ale sarbatorii includ oferirea de cadouri ; completarea unui calendar de Advent sau a unei coroane de Advent ; Muzica si colindat de Craciun ; vizionarea unei piese de teatru a Nasterii Domnului ; un schimb de felicitari de Craciun ; slujbe bisericesti ; o masa speciala ; si afisarea diferitelor decoratiuni de Craciun , inclusiv brazi de Craciun , lumini de Craciun, scene de nastere , ghirlande , coroane de flori , vasc si ilfin . In plus, mai multe figuri strans legate si adesea interschimbabile, cunoscute sub numele de Mos Craciun , Mos Craciun , Sfantul Nicolae si Christkind , sunt asociate cu aducerea de cadouri copiilor in timpul sezonului de Craciun si au propriul lor corp de traditii si traditii.
Deoarece daruirea de cadouri si multe alte aspecte ale festivalului de Craciun implica o activitate economica sporita, sarbatoarea a devenit un eveniment semnificativ si o perioada cheie de vanzari pentru comercianti cu amanuntul si companii. In ultimele cateva secole, Craciunul a avut un efect economic in continua crestere in multe regiuni ale lumii.
Cuvantul englezesc „Christmas” este o forma prescurtata a „Hristos Mass”. Cuvantul este inregistrat ca Crīstesmæsse in 1038 si Cristes-messe in 1131. Crīst (genitiv Crīstes) este din greaca Khrīstos (Χριστός), o traducere a ebraicei Māšiaḥ iar mæsse este din latina missa, celebrarea Euharistiei.
Forma de Craciun a fost folosita si in unele perioade, dar acum este considerata arhaica si dialectala. Termenul deriva din engleza mijlocie Cristenmasse, care inseamna „masa crestina”. Craciunul este o abreviere a Craciunului gasita in special in tiparire, bazata pe litera initiala chi (Χ) in greaca Khrīstos (Χριστός) („Hristos”), desi unele ghiduri de stil descurajeaza utilizarea acestuia. Aceasta abreviere are precedent in engleza mijlocie Χρ̄es masse (unde „Χρ̄” este o abreviere pentru Χριστός).