Aproape toata lumea a suferit la un moment dat in viata lor o durere in spate, in special in zona inferioara sau lombara. In cele mai multe cazuri, acest lucru este produs de o miscare prost executata sau foarte brusca, care provoaca o ciupire a unui nerv care genereaza durere timp de una sau mai multe zile. Dar la multi oameni aceasta durere persista, iar una dintre cele mai frecvente cauze este hernia de disc. Un stil de viata sedentar poate contribui, de asemenea, la aparitia unei hernii de disc.
Ce este o hernie de disc?
Pentru a intelege corect ceea ce numim „hernie de disc” trebuie sa recunoastem cele doua structuri fundamentale care alcatuiesc coloana vertebrala:
- Vertebre: Sunt structuri osoase mici care au o gaura in centrul lor si sunt aranjate una peste cealalta formand o coloana. Prin „gaurile vertebrale” maduva spinarii trece si este protejata de corpul rigid al vertebrelor. In total, exista 33 si le putem imparti in functie de locatia lor in: cervicale (7), dorsale (12), lombare (5), sacrale (5) si coccigeale (4).
- Discuri intervertebrale: Dupa cum sugereaza si numele, ele sunt discuri elastice care sunt situate intre fiecare dintre vertebre, cu exceptia celor sacrale si coccigeale care nu le au. In interior sunt compuse din lichid, iar la exterior au un inel de tesut fibros rigid care il contine. Functia sa principala este de a permite miscari flexibile ale coloanei vertebrale si de a amortiza presiunile care actioneaza asupra acesteia.
Cunoscand aceste aspecte, definim o hernie de disc ca ruptura sau fisura inelului fibros al discului intervertebral, determinand fluidul din interior sa scape. Acest lucru poate provoca o schimbare a pozitiei vertebrelor si, uneori, hernia de disc pune presiune pe maduva spinarii sau pe nervi.
De ce apare hernia de disc?
Ruptura inelului fibros al unui disc intervertebral poate aparea dinmai multe cauze: predispozitie genetica, munca fortata, ridicarea unor sarcini grele combinate cu posturi proaste, lovituri, caderi etc.
Mecanismul de productie
Discurile intervertebrale, dupa copilarie, absorb substantele nutritive si fluidele de care au nevoie datorita miscarilor de compresie (atunci cand exista o forta care actioneaza asupra coloanei vertebrale, de exemplu, gravitatia, atunci cand stau in picioare) si relaxarii (atunci cand stau sau se culca).
De-a lungul anilor si a stilului de viata sedentar, discurile isi pierd treptat elasticitatea, iar atunci cand nu primesc cantitatea necesara de nutrienti, devin mai rigide. In acest fel, ele sunt predispuse la ranire atunci cand li se aplica o mare presiune si, ca o consecinta, va aparea hernia de disc.
Factori de risc
Exista numerosi factori care contribuie la formarea herniei de disc. Printre cele mai importante sunt:
- Genetica: Asa cum am spus in paragrafele anterioare, exista multi oameni care au o predispozitie genetica de a dezvolta modificari ale discurilor intervertebrale, desi acestea sunt minoritatea cazurilor.
- Activitatea de lucru: Toate sarcinile care constau in a face eforturi timp de mai multe ore pe zi, creste posibilitatea de a suferi hernie de disc de-a lungul anilor. Activitati precum impingerea obiectelor grele, purtarea greutatii pe umeri si cap sau efectuarea de miscari bruste ale trunchiului sunt exemple de factori de risc.
Cauzele pentru care te doare gatul si intepeneste?
Daca durerea incepe sa creasca din cauza unei anumite miscari, acea miscare ar trebui oprita si urmatoarea miscare poate fi incercata. Aplicarea unui automasaj bland pe zona dureroasa poate ajuta, de asemenea, la slabirea muschilor si la reducerea durerii.
Uneori, o intepenire a gatului incepe sa se amelioreze dupa o scurta odihna si dupa aplicarea unor tratamente, dar este mai probabil ca durerea si rigiditatea sa persista cel putin o zi sau doua inainte de a obtine o usurare semnificativa. Daca rigiditatea gatului a devenit atat de grava incat sa impiedice intoarcerea capului intr-o parte, conducerea poate deveni periculoasa. Intr-un astfel de caz, este mai bine sa luati o calatorie acasa de la serviciu, daca este necesar.
Luarea acestor masuri de precautie de baza poate reduce riscul de a dezvolta o durere si intepenire a gatului la locul de munca:
Fiti inteligent in ceea ce priveste ridicarea si transportul. Folosirea unei pozitii bune atunci cand ridicati implica indoirea genunchilor (nu a taliei) si mentinerea capului deasupra umerilor, mai degraba decat aplecarea prea mult inainte. Daca un articol este deosebit de greu, ar putea fi mai logic ca 2 persoane sa-l ridice.
Luati pauze. Pauze regulate le ofera muschilor si articulatiilor ceva timp pentru relaxare si recuperare, ceea ce poate permite mai multa munca pe termen lung. Luarea pauzelor este deosebit de importanta atunci cand indepliniti o sarcina necunoscuta sau noua, cum ar fi sa invatati sa lucrati cu masini noi sau un alt tip de munca.
Chiar si atunci cand luati masuri de precautie, este totusi posibil sa apara o intepenire a gatului. Daca rigiditatea gatului continua sa revina sau este insotita de simptome mai suparatoare, cum ar fi o durere de cap sau durere care se lasa pe brat, consultati un medic.