Google Pay (stilizat ca G Pay; anterior Pay with Google sau Android Pay) este o platforma de portofel digitala si un sistem de plata online dezvoltat de Google pentru a achizitii prin aplicatie, online si fara contact pe dispozitive mobile, permitand utilizatorilor sa faca plati cu telefoane, tablete sau ceasuri Android.
Utilizatorii din Statele Unite si India pot utiliza, de asemenea, un dispozitiv iOS, desi cu functionalitate limitata. In plus, serviciul accepta si abonamente, cum ar fi cupoane, permise de imbarcare, carti de identitate ale studentilor, bilete la evenimente, bilete la filme, bilete de transport public, carduri de magazin si carduri de fidelitate.
Incepand cu 8 Ianuarie 2018, vechile Android Pay si Google Wallet s-au unificat intr-un singur sistem de plata numit Google Pay. Android Pay a fost redenumit ca Google Pay. De asemenea, a preluat marca functiei de completare automata a Google Chrome. Google Pay adopta atat functiile Android Pay, cat si Google Wallet prin serviciile sale de plata online, peer-to-peer si online.
Serviciul rebranded a oferit un nou API care permite comerciantilor sa adauge serviciul de plata la site-uri web, aplicatii, Stripe, Braintree si Google Assistant. Serviciul permite utilizatorilor sa utilizeze cardurile de plata pe care le au in dosar in contul lor Google.
Serviciu
Google Pay foloseste comunicarea near-field (NFC) pentru a transmite informatii despre card, facilitand transferul de fonduri catre comerciantii cu amanuntul. Inlocuieste cipul de card de credit sau de debit si tranzactia PIN sau banda magnetica la terminalele de la punctul de vanzare, permitand utilizatorului sa le incarce in portofelul Google Pay.
Este similar cu platile fara contact utilizate deja in multe tari, prin adaugarea autentificarii cu doi factori. Serviciul permite dispozitivelor Android sa comunice fara fir cu sistemele punctului de vanzare folosind o antena de comunicatii near field (NFC), emularea cardului bazat pe gazda (HCE) si securitatea Android.
Google Pay se foloseste de autentificari fizice, cum ar fi ID-ul amprentei, acolo unde este disponibil. Pe dispozitivele fara ID de amprenta, Google Pay este activat cu o parola. Cand utilizatorul efectueaza o plata catre un comerciant, Google Pay nu trimite numarul cardului de credit sau de debit impreuna cu plata. In schimb, genereaza un numar de cont virtual care reprezinta informatiile contului utilizatorului. Acest serviciu pastreaza confidentialitatea informatiilor de plata ale clientilor, trimitand un cod de securitate unic in loc de card sau detalii despre utilizator.
Google Pay necesita setarea blocarii ecranului pe telefon si nu are limita de card. Utilizatorii pot adauga carduri de plata la serviciu facand o fotografie a cardului sau introducand manual informatiile despre card. Pentru a plati la punctele de vanzare, utilizatorii isi pastreaza dispozitivul autentificat la sistemul punctului de vanzare.
Serviciul are autentificare inteligenta, permitand sistemului sa detecteze cand dispozitivul este considerat sigur (de exemplu, daca este deblocat in ultimele cinci minute) si sa se blocheze daca este necesar, solicitand informatii de deblocare.
Tehnologie
Google Pay foloseste modul token al platilor EMV.
Serviciul pastreaza informatiile de plata private ale clientilor de la comerciantul cu amanuntul prin inlocuirea cardului de credit sau de debit al clientului – numarul de cont principal de finantare (FPAN) cu un numar tokenizat de cont principal al dispozitivului (DPAN) si creeaza un „cod de securitate dinamic, generat pentru fiecare tranzactie „.
„Codul de securitate dinamic” este criptograma dintr-o tranzactie in modul EMV plus valoarea de verificare a cardului dinamic (dCVV), intr-o tranzactie in modul de emulare a datelor pe banda magnetica. Utilizatorii pot, de asemenea, sa opreasca de la distanta serviciul pe un telefon pierdut prin serviciul “Gaseste dispozitivul meu de la Google”.
Pentru a plati la punctele de vanzare, utilizatorii isi pastreaza dispozitivul Android autentificat pana la cititorul NFC al sistemului punctului de vanzare. Utilizatorii Android autentifica deblocarea telefonului utilizand date biometrice, un model sau o parola, in timp ce utilizatorii Wear OS se autentifica deschizand aplicatia inainte de plata.
Pentru a plati in aplicatiile Android acceptate, utilizatorii aleg Google Pay ca metoda de plata si se autentifica cu date biometrice, un model sau o parola. Utilizatorii pot adauga carduri de plata la serviciu in oricare dintre cele patru moduri: prin cardul de plata listat in conturile lor Google, facand o fotografie a cardului, fiind furnizat din aplicatia emitentului cardului sau introducand manual informatiile cardului.
Metoda de verificare a detinatorului de card pentru consumatori (CDCVM)
In tranzactiile in modul EMV, Google Pay accepta utilizarea metodei de verificare a detinatorului de card pentru consumatori (CDCVM) utilizand date biometrice, tipare sau codul de acces al telefonului sau al ceasului. Utilizarea CDCVM permite dispozitivului in sine sa furnizeze verificarea tranzactiei si poate sa nu solicite titularului cardului sa semneze o chitanta sau sa introduca codul PIN.
In plus, pe anumite piete care au o „limita fara contact si fara verificare” folosind carduri fara contact (cum ar fi limita de 45 GBP in Regatul Unit si limita de 100 USD in Canada), utilizarea CDCVM poate permite comerciantilor sa accepte tranzactii mai mari decat aceste sume folosind Google Pay, cu conditia ca software-ul terminalului lor sa fie actualizat pentru a accepta cele mai recente specificatii de contact fara retea.
Reproiectarea din 2020
La 18 Noiembrie 2020, Google Pay a fost reproiectat pentru versiunea aplicatiei din Statele Unite, pe baza versiunilor anterioare ale aplicatiei din India / Singapore, care contine acum o fila „Explorati” pentru vizualizarea si valorificarea ofertelor personalizate (inclusiv reduceri si recompense de rambursare) si cautarea Google Shopping prin cod de bare, butoane „Cumparati benzina” si „Comanda mancare” care se pot integra cu statiile de alimentare si restaurantele participante, avand posibilitatea de a se integra cu bancile pentru a urmari starea financiara din noua fila „Insights”.
Utilizatorii isi pot cauta istoricul tranzactiilor si pot scana chitantele cu OCR folosind camera dispozitivului lor sau prin mesaje Gmail si Google Photos, pentru a le adauga in inregistrarile lor. Google introduce, de asemenea, o platforma cunoscuta sub numele de „Plex”, care va permite bancilor online sa ofere conturi de verificare si economii direct prin intermediul aplicatiei. De asemenea, include capabilitati de mesagerie.
Noua versiune Google Pay trebuie descarcata si instalata separat. Aplicatia Google Pay existenta este invechita si nu se mai foloseste in Statele Unite; pe 5 Aprilie 2021, functionalitatea de plata peer-to-peer va fi eliminata din aplicatia si site-ul Google Pay anterior. Pentru a experimenta functiile extinse ale noii aplicatii, utilizatorii trebuie sa se inregistreze cu numarul lor de telefon.
Contactele nu pot fi importate din Google Pay-ul anterior, iar transferurile cu carduri de debit sunt acum supuse unor taxe. In ciuda lansarii noii aplicatii, Google Pay in forma sa cea mai de baza – cardurile si abonamentele / functionalitatea de plata NFC a serviciului – poate fi accesat prin serviciile Google Play pe orice dispozitiv care ruleaza Android 10 sau o versiune ulterioara, indiferent daca noua aplicatie este sau nu este instalata.
Istorie
Lansat initial ca Android Pay, serviciul a fost lansat la Google I / O 2015. Android Pay a fost un succesor al Google Pay si a fost construit pe baza stabilita de Google Wallet, care a fost lansat in 2011. De asemenea, a utilizat tehnologie de la softcard-ul sustinut de operator – Google isi dobandise proprietatea intelectuala in Februarie 2015.
La lansare, serviciul era compatibil cu 70% dintre dispozitivele Android si a fost acceptat de peste 700.000 de comercianti. Google Wallet a alimentat in continuare achizitii Play Store bazate pe web si unele plati peer-to-peer bazate pe aplicatii, de exemplu in Gmail.
Incepand cu 2020, este disponibil in 40 de tari. La lansarea sa in Marea Britanie, Android Pay a acceptat cardurile de credit si de debit MasterCard si Visa de la multe dintre principalele institutii financiare din Marea Britanie – inclusiv Bank of Scotland, First Direct, Halifax, HSBC, Lloyds Bank, M&S Bank, MBNA si Nationwide Building Society – noi banci fiind adaugate tot timpul, conform Google. Natwest, RBS si Ulster Bank s-au alaturat pe 14 Septembrie 2016. La 8 Septembrie 2016 s-a raportat ca bancile britanice TSB si Santander vor participa in urmatoarele saptamani. Android Pay a fost lansat la Singapore pe 28 Iunie 2016 si in Australia pe 14 Iulie 2016.
Android Pay a fost lansat in Republica Irlanda pe 7 Decembrie 2016 si a fost initial disponibil pentru clientii AIB si KBC, serviciul fiind extins de atunci la Bank of Ireland si Ulster Bank. Serviciul functioneaza atat cu carduri de credit, cat si cu carduri de debit. La 21 Decembrie 2018, Google Payment a obtinut o licenta pentru bani electronici in Lituania – licenta va permite Google sa proceseze plati, sa emita bani electronici si sa gestioneze portofele cu moneda electronica in UE.
Pe 17 Noiembrie 2020, Google Pay a fost pus la dispozitie in zece noi tari europene: Austria, Bulgaria, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Olanda, Portugalia si Romania. Google Pay functioneaza in aceste tari fara aplicatie, ci ca serviciu. Aplicatia nu va fi disponibila pentru descarcare, asa cum a declarat Google in pagina de ajutor Google Pay.
Ecosistem
In plus fata de abonamentele specifice comerciantilor cu amanuntul, Google Pay accepta, de asemenea, ID-uri de student fara contact care pot fi adaugate prin intermediul aplicatiei Transact eAccounts, precum si bilete de tranzit si abonamente precum Las Vegas Monorail si Portland Tri-Met’s Hop Fastpass.
Abonamentele care pot fi transmise prin NFC sunt disponibile numai prin intermediul platformei Android, dar abonamentele disponibile prin coduri 1D / 2D sunt disponibile online si prin intermediul aplicatiei iOS. Cu toate acestea, versiunea Wear OS a Google Pay nu are deloc abonamente, ci ofera doar functii de plata.
Retele acceptate:
- Visa / Visa Debit / Visa electron
- Mastercard / Debit Mastercard
- American Express
- Discover
- Diners Club
- JCB
- Maestro
- PayPal in SUA, Germania
- EFTPOS in Australia
- Interac in Canada
- Card cu valoare stocata Nanaco in Japonia
- Card cu valoare stocata Edy in Japonia
- Card cu valoare stocata Waon in Japonia
- iD in Japonia
- QUICPay in Japonia
- Interfata de plati unificate / Rupay in India