In categoria bluze dama ia ocupa un loc foarte important. Costumul romanesc face referire la imbracamintea traditionala pe care romanii o purtau in special in Romania si Republica Moldova dar si de persoanele care locuiau in comunitati mici in Serbia si Ucraina si Serbia. In prezent cei mai multi romani poarta haien moderne aproape in fiecare zi si articolele de imbracaminte traditionala sunt aproape disparute.
Acesta pot fi inca vazute totusi in zonele rurale in care inca se mai pastreaza traditiile, la ocazii speciale si la evenimente folclorice si etnografice. Fiecare regiune si zona din Romania au o varietate mare de costume. Haienele traditionale din Romania pot sa fie clasificate pe 7 regiuni traditionale, care la randul lor pot sa fie subdivizate in alte zone etnografice.
Costumul romanesc are traditia in cultura stramosilor traci si seamana foarte bine cu cel din peninsula balcanica, iar diferentele sunt doar in detaliile decorative si un culori. Intre 7000 si 3500 a. Ch a aparut credinta in cosmos. Toate tesaturile aveau simoboluri care trimiteau spre aceasta credinta si tesutul a devenit la scurt timp un lucru sacru.
Tocmai de aceea erau brodate pe ii cercul solar, coloana cerului, romburile, trapa si liniile curbe. Din 3500 a. CH si pana la anul 0 au fost inlocuite simbolurile cosmice cu cele care defineau zona casnica. Scopul pieselor vestimentare purtate de stramosi a fost cel de a stabili o legatura cu fortele cosmice.
Dupa perioada primului razboi mondial, hainele din comunitatile traditionale au ramas doar pentru persoanele in varsta si s-au transformat in imbracaminte ceremoniala. In mediul rural au ajuns si iile cu motive nationale care erau facute de comercianti cu materiale normale si vopseluri.
In perioada comunista toti acesti comercianti si-au redus activitatea semnificativ. In prezent, cei mai importanti purtatori de ii sunt solistii care canta muzica populara, actorii si trupele de dans popular sau ansamblurile folclorice.
Ia este camasa cu o forima speciala a gulerului, care este prezenta in viata poporului nostru inca din cele mai vechi timpuri. Este cunoscuta si sub denumirea de camasa carpatica, foarte asemanatoare cu cea a altor popoare cum sunt slavii, bulgarii, sarbii si ucrainenii.
Modul prin care aceasta camasa a fost deocrata este aproape identic – altita care era derivata din lagatita sarba si incretul sunt prezente pe toate iile. Fiecare ie insa spune propria poveste despre zona din care vine cu ajutorul culorilor si simbolurilor utilizate.
Iile au inceput sa reintre in trenduri fiind incluse in diverse productii ale caselor de moda. Sunt mai multi desgineri recunoscuti la nivel mondial care au facut ia faimoasa dedicandu-i intregi colecii. Ia a inceput sa fie purtata in prezent de femei in special, care o incadreaza in tinute casual sau elegante si putem constata cu mandrie ca de Ziua Internationala a Iei femeile poarta cu mandrie acest vesmant popular pe strada.
Puteti alege cele mai frumoase si interesante culori pentru ie si puteti asorta aceasta bluza la mai multe tipuri de haine. Recomandarea noastra este sa incercati ca in fiecare primavara si vara sa includeti ia in vestimentatie desi aceasta poate fi purtata in orice sezon.