Un sistem fotovoltaic off-grid pentru independenta energetica

0 Shares
0
0
0

Daca locuiesti intr-o zona in care curentul electric pare a fi un vis, sau pur si simplu nu mai vrei sa fii conectat la nicio retea publica de electricitate, este timpul sa afli mai multe detalii despre sistemele solare off-grid. In urmatoarele randuri ale acestui articol vei putea descoperi cateva informatii importante in acest sens.

Ce iti trebuie pentru un astfel de sistem?

In primul rand trebuie sa fii pregatit pentru o astfel de investitie. Daca esti intr-una dintre situatiile mentionate anterior, aceasta este cea mai la indemana solutie pentru tine, iar efectele acestei decizii asupra casei tale si a confortului tau, vor fi benefice. Primul element care nu trebuie sa lipseasca este panoul solar. Nu doar un panou este suficient. Pentru a alimenta cu energie o casa de marime medie, este bine sa ai macar 8-10 panouri monocristaline (pentru o eficienta mai mare) sau policristaline (eficienta este mai scazuta).

De asemenea, este bine ca puterea invertorului sa fie mare, mai ales daca ulterior ai vrea sa completezi numarul de panouri. Structura de prindere trebuie sa fie foarte rezistenta si capabila sa ofere stabilitate panourilor. Fluctuatiile de temperatura si fenomenele meteo pot altera in timp stabilitatea acestora. Asa ca nu este cazul sa faci economii legat de acest aspect.

Cablurile si conectoarele vor fi si acestea expuse schimbarilor de temperatura si intemperiilor, drept urmare trebuie sa fie rezistente. Pe langa toate acestea, nu trebuie sa uiti  sa cumperi si un acumulator panouri fotovoltaice. Acesti acumulatori au o durata lunga de viata (peste 10 ani), iar in functie de capacitatea lor, pot fi inclusi in sistemul ales mai multi sau mai putini.

Detalii importante

Pe langa toate lucrurile enumerate anterior, mai sunt si alte detalii care sunt la fel de importante pentru a te bucura de toate beneficiile unui astfel de sistem solar. Este vorba despre specificatiile tehnice ale fiecarui element care face parte din acest sistem. Puterea panourilor voltaice, dimensiunea si greutatea acestora, cat curent pot produce, daca este alcatuit din celule monocristaline sau policristaline, sunt cateva informatii care trebuie verificate in ceea ce priveste tipul de panouri solare.

Cand vine vorba despre invertor sunt si mai multe specificatii tehnice de care trebuie sa tii cont, precum care este puterea continua si puterea de varf, daca are incarcator solar incorporat, daca are functie de pornire automata a generatorului, care este tensiunea care se formeaza intre panouri, care este tensiunea necesara pentru acumulatori etc..

Mentenanta unui sistem solar

Chiar daca un astfel de sistem il achizitionezi pentru zeci de ani si te bazezi pe faptul ca nu se strica asa repede, nu inseamna ca nu trebuie sa ii acorzi servicii de mentenanta corespunzatoare. Nu trebuie de fiecare data sa chemi un specialist pentru asta, dar recomandarea generala este sa lasi profesionistii sa isi faca treaba. Toate componentele sistemului trebuie verificate, pentru a te asigura ca sunt in perfecta stare de functionare.

Aceste panouri, pentru a produce curent electric la capacitatea lor maxima, trebuie curatate periodic, indiferent daca vorbim de praf, apa sau zapada. Trebuie sa te asiguri ca sistemul de fixare al panourilor ventileaza in mod corespunzator aceste panouri pentru ca nu iti doresti supraincalzirea acestora.

Periodic, in functie de clima din zona unde se afla locuinta ta si de anotimp, aceste panouri trebuie reglate, astfel incat lumina soarelui sa cada in directia lor. Acestea sunt doar cateva informatii, care sunt utile pentru tine. Nu uita sa te documentezi temeinic, inainte de a lua o decizie.

0 Shares
You May Also Like