Ursitoarele in mitologia noastra

0 Shares
0
0
0

Ursitoarele sunt, dupa cum ne spun unele traditii, trei sau sapte zane, uneori noua, care creeaza soarta noului nascut.

Pentru a perpetua traditiile oamenii angajeaza ursitoare pentru botez. Primim mai multe informatii despre aceste zane de la ursitoare Bucuresti.

Se spune despre ursitoare ca locuiesc impreuna intr-o casa, loc din care se ocupa de destinele oamenilor si se hranesc cu carne pe care o fura. Daca oamenilor le dispar animale furtul va fi pus pe seama ursitoarelor si acestea nu trebuie surprinse sau oprite, pentru ca sunt cele care se ingrijesc de moartea si nasterea fiecarui om.

In trecut, atunci cand satele erau izolate oamenii aveau un suflet curat si puteau sa le vada pe ursitoare. Acestea mergeau spre casa fiecarui bebelus in jur de miezul noptii si oamenii lasau ferestrele si usile deschise in asteptarea lor.

Conform unor credinte cea care ar fi putut sa il fereasca pe un prunc de duhurile rele este moasa. Aceasta aude cum ursesc zanele in noptile de dupa nastere si se pregateste pentru venirea lor cu o masa cu paine, apa si sare.

In cazul in care ursitoarele nu gasesc masa dedicata lor, se supara si ursesc soarta rea copilasului, si se stabileste o moarte inainte de vreme. In alte tinuturi se pune masa pentru a astepta ursitoarele, cu panza noua, paine, faina de grau, sare si lana. In alte zone se pun niste banuti si moasele trebuie sa spuna un cantec al ursitelor.

In Banat este o traditie conform careia se pune pe capul bebelusului o oglinda, un pieptan si o lingura de untura. Se pune si masa cu paine, unt, sare si un pahar cu apa, si lumanari aprinse.

In Moldova se pune pe o masa busuioc, sare, un pahar cu vin si paine. Moasa si mama trebuie sa retina ce au visat in noaptea respectiva pentru ca acesta este considerat un vis profetic, pe care il trimit ursitoarele, si acest vis trebuie ulterior talmacit pentru ca apar semnele care arata viitorul pe care il va avea copilul.

Ursitul se desfasoara dupa un anumit ritual. Ursitoarele se sfatuiesc si apoi cea mai inteleapta si mai batrana rosteste un destin pentru noul nascut. Uneori acest destin este spus sub forma unui cantec.

Decizia lor este definitiva si nu se afla in puterea omului dar nici in puterea sfintilor si in general se considera ca nici Dumnezeu nu modifica soarta rostita, cantata sau scrisa de ursitoare.

Ursitoarele se supara foarte usor. E de ajuns ca acest ritual sa nu se indeplineasca sau ca parintii noului nascut sa fie suparati, sa nu fie curat in casa si ursitoarele se vor infuria si ii ursesc copilului o soarta mai putin buna. Atunci cand in casa nu este lumina, ursitoarele nu intra si copilul va ramane neursit.

In traditia macedo-romanilor bebelusului i se pune 40 de zile sub pernuta o turta facuta din aluat nedospit, pe care trebuie sa o coaca un copil de 12 ani, si daca bebelusul este baiat i se pun si bani, o carte, o pana, hartie si o arma iar daca este fata i se pun foarfece, un degetar si ata de cusut.

0 Shares
You May Also Like