Se pare ca marea majoritate a populatiei sufera de dureri de spate si ajung sa traiasca cu asta in viata de zi cu zi.
Chiar daca tratamentul medicamentos amelioreaza uneori durerea nu este de dorit administrarea acestora la nesfarsit.
Exista remedii din plante care atenueaza durerea insa nu exista o terorie ca ar inlatura-o cu totul.
Din pacate durerea de spate poate deveni cronica si reprezinta un discomfort la nivelul partii din spate a trunchiului intre pelvis si gat.
De obicei se localizeaza intr-o anumita zona a spatelui si poate iradia spre alte zone ale corpului.
Durerile de spate pot aparea insotite de alte simptome si acest lucru nu trebuie neglijat. Incontinenta urinara sau amorteala aparauta la varful picioarelor sunt semne ale unei afectiuni serioase si care trebuie neaparat evaluate.
Cauza frecventa a durerii de spate este incordarea muschilor si unele afectiuni din zona lombara.
Lezarea discurilor intervertebrale care duc la aparitia herniei de disc poate provoca dureri foarte mari ale spatelui. De asemenea malformatii la nivelul scheletului osos precum scolioza, pot provoca dureri de spate iar osteoporoza poate duce la fragmentarea oaselor, fracturile vertebrelor fiind foarte dureroase.
Persoanele predispuse la toate aceste neplaceri au de obicei o viata sedentara, sunt obeze, fumatoare sau chiar stressate la locul de munca. Ultimele studii in domeniu au certificat faptul ca starea emotionala poate avea influente in ceea ce priveste aparitia durerilor lombare.
Localizarea durerilor de spate poate sa determine tratamentul si cauza acestora.
O harta a durerilor de spate imparte acestea in mai multe categorii: zona cervicala, zona toracala, zona lombara si zona sacrala.
Pentru amelioararea sau combaterea acestor dureri s-au gasit de-a lungul timpului cateva solutii eficiente.
Masajul se pare ca reuseste sa elibereze contractura muschilor si poate calma durerile. Multe dintre durerile de spate sunt cauzate de o intindere de muschi sau de o tensiune musculara.
Muschii quadratus lumborum si muschiul gluteus medius sunt cei care provoaca cele mai mari dureri de spate. Daca apelati la masaj in acesta privinta, asigurati-va ca beneficiati de serviciile unui maseur profesionist pentru rezultate performante.
O ora de masaj pe saptamana timp de zece saptamani reduce considerabil simptomele si ajuta la mobilitatea intregului organism.
Masajul s-a dovedit a fi mult mai eficient decat analgezicele!
Chiropractica este o alta metoda alternativa care da rezultate foarte bune, si se bazeaza pe manipularea coloanei vertebrale si zonei din jurul acesteia.
Se pare ca in prezent este cea mai intalnita forma de tratare a durerii de spate, durerilor musculare, articulare sau osoase. In unele cazuri este folosita alaturi de un tratament coneventional.
In principal chiroterapeutul are grija de indreptarea coloanei vertebrale prin diverse metode de manipulare in forta a acesteia.
Acupunctura se pare ca este de multe ori preferata si reprezinta o tehnica de terapie chinezeasca. Durerea este tratata in acest caz prin stimularea unor zone numite puncte de acupunctura.
Chinezii au descoperit mai nou ca stimularea unor anumite zone prin acupunctura are legatura si cu functionarea unor organe interne.
Tehnica acupuncturii preupune introducerii in corp in acele zone specifice a unor ace foarte fine.
Desi are o istorie de cateva mii de ani, acupunctura este complementara medicinei moderne. Prin intreg sistemul de lucru, acupunctura elibereaza fluxul de energie vitala a corpului. Acele introduse in corp elibereaza endorfina care este practic un analgezic natural, si cresc fluxul sanguin.
Meditatia este una dintre cele mai vechi tehnici utilizate de-a lungul timpului in mai multe domenii, si se pare ca are eficacitate si in combaterea durerilor.
Concentrarea energiilor organismului intr-un punct de intensitate maxima unde este localizata durerea se pare ca indeparteaza eficient neplacerile cauzate de aceasta.
Desi este o tehnica putin mai grea care necesita exercitiu pana la reusita, meditatia se pare ca rezolva multe dintre problemele iscate de durere.
Terapiile alternative in general nu sunt invazize si nu au reactii adverse.
Trebuie totusi avut in vedere ca toate acestea trebuie sa fie sub controlul unei persoane calificate in domeniu pentru evitarea altor neplaceri si complicatii.
Specialistii au demonstrat mai nou ca tehnicile de relaxare si terapia comportamentala cognitiva reduc cu succes durerile de spate si le amelioreaza.
Interventiile psihologice de tipul hipnozei sau biofeedback-ului au fost foarte eficiente in amelioararea durerii si imbunatatirea calitatii vietii semnificativ.