Medicina naturista, folosita de secole, inseamna „vindecare cu plante”. Astazi, tot mai multe studii confirma proprietatile medicinale ale anumitor plante.
Oboseala
Pentru a combate oboseala care poate aparea in timpul zilei, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recunoaste utilizarea ginsengului care ar stimula functiile cognitive. Aceasta planta medicinala originara din Asia este frecvent utilizata pentru a stimula corpul persoanelor obosite, pentru a restabili capacitatea de munca fizica si concentrare intelectuala si pentru a ajuta convalescentii sa-si recapete puterea.
OMS recomanda sa se acorde prioritate consumului de ginseng dimineata, pentru a nu provoca tulburari de somn.
Insomnie
Floarea de tei, ale carei proprietati sunt usor hipnotice, este utilizata pentru a trata insomnia, oboseala nervoasa si anxietatea. Aceste proprietati linistitoare promoveaza somnul si ajuta la depasirea agitatiei nocturne. Consumul zilnic ar fi, prin urmare, favorabil noptilor odihnitoare de somn.
Aceasta planta este, de asemenea, potrivita pentru copii si adolescenti predispusi la tulburari de somn. Trebuie sa stiti ca teiul are si avantajul de a trata spasmele si tulburarile digestive.
Stres si anxietate
Medicii din Grecia antica au prescris deja valeriana pentru a trata insomnia. Europenii au folosit-o mai tarziu in timpul Primului Razboi Mondial pentru a calma nervozitatea cauzata de bombardamente.
Valerian, de asemenea, cunoscut sub numele de „vindeca-toate” planta, de atunci a fost recunoscut de OMS, Comisia E si Cooperativa Stiintifica Europeana privind Fitoterapie (ESCOP) pentru proprietatile sale linistitoare pentru a trata tulburarile de anxietate, agitatie nervoasa si tulburari de somn.
Studiile sugereaza ca aceasta planta actioneaza asupra anumitor stimuli cerebrali responsabili de anxietate si stres pentru a contracara efectele sale.
Dureri de cap (dureri de cap)
Folosita de secole de chinezi, scoarta de salcie ar avea proprietati febrifuge, adica ar preveni, reduce sau elimina febra, precum si proprietati analgezice (= ameliorarea durerii). Scoarta de salcie contine salicina. Odata ajunsa in organism, salicina este transformata in acid salicilic, o substanta cu proprietati febrifuge si analgezice. Comisia E si ESCOP recunosc eficacitatea scoartei de salcie in ameliorarea durerilor de cap.
Tulburari de digestie
Lemnul dulce, folosit ca aliment si medicament, ofera multe beneficii pentru sanatatea digestiva. Radacina este partea cea mai frecvent utilizata, deoarece contine glicirizina si derivatul sau, acidul glicirizic (sau acidul glicirizinic). Acestor componente li se atribuie efectele terapeutice care caracterizeaza lemnul dulce.
In tratamentul tulburarilor digestive, cum ar fi balonarea, arsurile la stomac si flatulenta, lemnul dulce este de obicei utilizat cu alte plante care prezinta proprietati similare pentru a creste rata de eficacitate.
Cercetarile clinice au aratat ca utilizarea acestui tip de preparat pe baza de plante este mai eficienta decat un placebo in ameliorarea diferitelor afectiuni legate de digestie.
Dureri de spate
Mai multe studii clinice au demonstrat eficacitatea ghearei diavolului pentru a reduce durerile de spate: dureri lombare, lumbago, torticolis, sciatica etc. Consumata sub forma de extrais apos, adica prin perfuzie, radacina ghearei diavolului poate chiar sa calmeze durerea acuta inferioara a spatelui.
Iar pentru o protectie suplimentara exista si Changa Bio pulbere 125 g ajuta la prevenirea cancerului si functioneaza ca un agent anticancerigen.
Asa ca pentru fiecare afectiune de zi cu zi exista aceste solutii pe baza de plante care o sa fie de un real ajutor, incercati si dumneavoastra sa testati aceste sfaturi pentru a vedea ce functioneaza pentru corpul dumneavoastra.