Automedicația. Când și cum ne putem administra singuri produse fără prescripţie medicală?

0 Shares
0
0
0

Automedicația este din ce în ce mai întâlnită, ca urmare a faptului că informațiile medicale sunt ușor de accesat. Uneori, aceasta poate fi utilă, dar de cele mai multe ori nu este recomandată. Consultul medical nu poate fi înlocuit de informațiile aflate din diferite surse media sau de la prieteni și cunoscuți. În continuare sunt prezentate unele situații când automedicația poate fi utilă. Citește și află când automedicația este sigură și când este necesar a consulta medicul.

Simptome minore

Sunt zile în care pot apărea unele simptome cauzate de stres, de lipsa odihnei sau ca urmare a unei alimentații deficitare. Cele mai multe dintre persoane se confruntă cu cefaleea (durerea de cap). Pentru a ameliora disconfortul poți apela la analgezice, însă întotdeauna respectă indicațiile de pe prospect. Dacă durerea persistă sau devine severă, mergi la medic pentru a afla care este cauza și pentru a-ți prescrie cea mai buna pastila pentru durerea de cap cu care te confrunți. 

Dacă ai avut câteva mese copioase și te deranjează stomacul, poți cere sfatul farmacistului cu privire la ce suplimente sunt potrivite pentru ameliorarea disconfortului. Este important să adopți un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată, deoarece doar în acest mod poți menține sănătatea sistemului digestiv. 

Indiferent de medicamentele sau suplimentele alimentare utilizate, citește cu atenție prospectul. Respectă dozele recomandate și acordă atenție interacțiunilor medicamentoase care pot apărea. 

Afecțiuni cunoscute

În cazul anumitor afecțiuni deja diagnosticate poți să recurgi la automedicație, dacă ști care sunt tratamentele prescrise anterior. Spre exemplu, în cazul alergiilor sezoniere, poți să utilizezi antihistaminicele recomandate de medic pentru episodul anterior. 

Alte afecțiuni a căror disconfort poate fi ameliorat prin automedicație sunt:

  • acneea;
  • răul de mișcare;
  • constipația (dacă este episodică);
  • diareea;
  • herpesul.

Este important de menționat că în anumite situații poți apela la medicamentele pe care le ai în casă înainte de a merge la medic. Astfel, dacă observi că ai o carie care te doare, poți utiliza un medicament durere masea. Acesta poate ameliora durerea, dar nu tratează caria. Așadar, este indicat a merge cât mai repede la medicul stomatolog. Orice simptom care persistă mai mult de o săptămână reprezintă o indicație a consultului medical. 

Prevenirea anumitor boli

Cea mai simplă și sigură modalitate de a preveni multe afecțiuni este prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Modificările dietei, a programului de somn și creșterea nivelului de activitate fizică sunt elemente cheie pentru o sănătate deplină. Uneori, pot fi necesare și unele suplimente pentru a preveni instalarea anumitor afecțiuni, precum:

  • vitaminele;
  • mineralele;
  • Omega 3, 6, 9;
  • probioticele și prebioticele. 

Ideal, este ca orice supliment alimentar să fie recomandat de medic, dar pe termen scurt acestea pot fi administrate conform indicațiilor de pe prospect. Nu depăși doza recomandată, deoarece pot apărea efecte adverse.  

Automedicația este o practică frecventă, dar nu întotdeauna sigură. Dacă te confrunți cu simptome minore și tranzitorii, poți lua în considerare să iei medicamentele pe care le consideri utile, dacă au fost recomandate anterior de medic. Însă, mergi la medic pentru orice disconfort care se menține pentru mai mult de câteva zile sau dacă starea ta se agravează.

0 Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

You May Also Like