Bumbac organic – ce este si care sunt avantajele sale?

0 Shares
0
0
0

Bumbacul organic a devenit in ultimii ani o fibra foarte apreciata, care castiga mai multa importanta in fiecare zi datorita preocuparii tot mai mari pentru mediu si resursele naturale.

In aceasta sectiune veti cunoaste cele mai frecvente raspunsuri despre acest material ecologic; cum este produs, beneficiile sale si primele 10 marci care folosesc bumbac organic.

Ce este bumbacul organic?

Este un tip de bumbac care este plantat folosind ingrasaminte naturale si nu sunt utilizate componente chimice, cum ar fi pesticidele sau erbicidele, pentru combaterea daunatorilor si a buruienilor.

Acest lucru permite o gestionare mai ecologica a plantarii si asigura un control al impactului pe care productia acestui material il provoaca mediului.

Cultura este scutita de utilajele agricole traditionale, in schimb, tractiunea animalelor este utilizata pentru prelucrarea terenului, toate aceste practici limitand considerabil riscul de probleme de sanatate pentru fermieri.

Cum este bumbacul organic?  Ce este mai exact  bumbacul organic ?

Este un tip de bumbac mai moale decat bumbacul conventional, este, de asemenea, mai hipoalergenic si respirabil.

Diferentele dintre bumbacul organic si cel conventional

  • Fiind lipsita de reziduuri chimice, este mai moale decat cea conventionala, tesatura este mai moale si mai respirabila; fiind hipoalergenica, este ideala pentru bebelusii cu piele atopica si adultii cu piele sensibila.
  • Nu este numai benefic pentru sanatatea consumatorului, ci si a fermierului si a persoanei care o face; fiind lipsite de pesticide si substante chimice toxice, nu exista nici un risc de contaminare prin contact direct sau, in cazul producatorilor, prin inhalare sau penetrare prin piele din cauza “ploilor” generate de aspersoare.
  • tesatura din bumbac organic este mai rezistenta si mai durabila decat omologul sau conventional, deoarece nu este supusa unor tratamente chimice agresive.
  • Aceasta aduce beneficii mediului prin respectarea resurselor naturale, reducerea semnificativa a poluarii solului, aerului si apei si promovarea sanatatii umane de-a lungul intregului lant.

Branduri care folosesc bumbac organic

Exista multe branduri care folosesc acest tip de material in desenele lor, cu toate acestea, aici va voi arata care sunt principalele branduri care folosesc tesaturi din bumbac organic.

Diferenta dintre bumbacul organic si cel organic

Realitatea este ca nu exista nicio diferenta, aceasta nu este altceva decat un sinonim pentru acelasi termen, aceste nume se refera la o forma de cultivare care respecta mediul inconjurator.

In spaniola traditionala, termenul “ecologic” este cel mai frecvent utilizat, in timp ce “organic” se refera la cuvantul englezesc “organic”, care inseamna ecologic. Poti cumpara o bluza polo din bumbac organic.

Cultivarea bumbacului.

Cultivarea bumbacului conventional se desfasoara pe acelasi teren din nou si din nou, degradandu-i calitatea, eliminand substantele nutritive, ceea ce duce la cresterea lastarilor care nu sunt sanatosi. Nefiind sanatosi, acesti germeni de bumbac au nevoie de mai multa apa, deci sunt udati masiv, ceea ce aduce cu sine o risipa imensa de apa.

Bumbacul organic este rotit de diferite terenuri, in acest fel nutrientii sunt pastrati in sol pentru mai mult timp, ceea ce va face ca lastarii sa creasca puternici de la inceput.

De ce tot mai multi oameni opteaza pentru fibre naturale?

Consumul de imbracaminte a crescut dramatic de la inceputul secolului. Oamenii cumpara de doua ori mai multe haine decat acum 20 de ani si le arunca la fel de repede.

Cumparaturile pentru articole de inalta calitate realizate din materiale naturale, fie ca sunt imbracaminte, pantofi sau o geanta multifunctionala durabila, care va dura ani de zile este o abordare mult mai durabila.

Reciclarea materialelor sintetice este dificila si doar un mic procent din tesaturile sintetice sunt refolosite. Marea majoritate ajunge la gunoi.

Din 2000, cantitatea de material textil care ajunge la gropile de gunoi a crescut cu aproximativ 40%. In prezent, un intreg camion de gunoi de imbracaminte este ars sau ingropat in fiecare secunda.

Spre deosebire de sintetice, fibrele naturale sunt atat regenerabile, cat si durabile. De asemenea, nu polueaza mediul inconjurator asa cum fac sinteticele.

Crearea poliesterului elibereaza de doua pana la trei ori mai multe emisii de carbon decat productia de bumbac. Cand fibrele naturale se descompun, ele se biodegradeaza rapid si nu arunca toxine in mediu.

Designerii eco-constienti care folosesc fibre naturale, organice, incep sa ofere transparenta de-a lungul lantului lor de aprovizionare. Acest lucru va permite consumatorului sa intelegeti exact de unde provin hainele dvs.

Industria fast fashion nu va face niciodata asta. Ultimul lucru pe care vor sa-l stii este cum isi produc hainele ieftine.

O alta problema importanta la care trebuie sa tineti cont este „greenwashing” sau a face ca un produs sa sune mai ecologic decat este in realitate.

Cand puteti urmari intregul traseu al unui articol, de la productie pana la livrare, va puteti simti mai bine in privinta achizitiilor.

Cautati certificari si etichete ecologice, cum ar fi Global Organic Textile Standard (GOTS), Better Cotton Initiative, Bluesign si Oeko-Tex pentru nume de incredere in productia de textile ecologice.

Spre deosebire de acele tricouri sintetice de 5 USD pe care le gasiti la vanzare la fiecare colt de strada, imbracamintea din fibre naturale rezista multor spalari si purtari.

0 Shares
You May Also Like