Care este definitia uleiurilor esentiale?

0 Shares
0
0
0

Oamenii folosesc uleiuri esentiale de mii de ani. De fapt, in Egiptul antic le-au folosit deja, adica le-au descoperit si le-au folosit timp de cel putin 4.000 de ani.

Este important sa stiti exact ce sunt, cum actioneaza, ce proprietati au etc., inainte de a te lansa in utilizarea lor. De exemplu, acestea nu trebuie confundate cu uleiurile aromatice pentru gatit, desi uleiurile esentiale pot fi, de asemenea, utilizate, intr-un mod foarte specific, pentru gatit.

Alte utilizari mai frecvente sunt cele direct legate de sanatatea fizica si mentala a oamenilor si animalelor, cosmetice si chiar pentru casa. Ia de aici uleiuri esentiale

Ce sunt uleiurile esentiale, exact

Toate legumele aromatice contin esente, iar uleiurile esentiale pure sunt cel mai puternic extract de esente. Astfel, uleiurile esentiale sunt extrase din arbori aromatici si plante aromatice, atat din tulpinile si radacinile lor, cat si din frunzele si florile lor.

Mirosul pe care diferitele parti ale unei plante aromatice il dau, in special florile si fructele, este esenta insasi. Acesta contine molecule aromatice, care sunt cele care confera mirosul in sine, si alte molecule care alcatuiesc substante chimice cu proprietati diferite si nu numai cele mirositoare.

Datorita acestui fapt, uleiurile esentiale pure contin o varietate de proprietati care ne pot ajuta daca stim cum sa le folosim bine. Aceleasi proprietati sunt cele care protejeaza legumele impotriva atacurilor si, in acest fel, pot fi protejate impotriva ciupercilor, bacteriilor, virusilor si a altor daunatori sau chiar pot inchide mai repede o leziune a tulpinii sau a frunzelor.

Cum lucreaza uleiurile esentiale asupra corpului nostru

Dupa cum am auzit probabil, uleiurile esentiale pure sunt continute in legume si, datorita compozitiei lor, au o varietate de proprietati de care putem profita.

Dar cum functioneaza aceste uleiuri?

 Adevarul este ca reusesc sa functioneze in corpul nostru datorita compozitiei chimice complexe si puternice pe care o au, deoarece au o mare diversitate de molecule care confera proprietati diferite, deoarece unele sunt mai eficiente impotriva bacteriilor, virusilor etc., si datorita acestei compozitii si in doze adecvate, putem beneficia de imbunatatirea sistemului imunitar, imbunatatirea circulatiei etc.

Ele pot actiona cu usurinta in corpul nostru, deoarece pot patrunde foarte usor in pielea noastra si, in acest fel, pot intra in fluxul sanguin si pot ajunge la diferite organe.

Uleiuri esentiale pentru aromoterapie

Cu siguranta ati auzit de utilizarea uleiurilor esentiale pentru aromoterapie, dar ce este aromaterapia?

Acesta poate fi definita ca utilizarea acestor acte terapeutice, adica pentru a vindeca sau atenua conditiile de sanatate si probleme sau pentru a mentine corpul in echilibru. De fapt, uleiul esential obtinut din legume este esenta concentrata si, prin urmare, este un produs foarte activ si cu o cantitate mica puteti obtine un efect mare asupra organismului.

Din acest motiv, trebuie sa stiti care suntutilizarile uleiurilor esentiale si cum sa le utilizati bine, luand in considerare anumite precautii si cunoscand dozele, deci este necesar sa le utilizati sub indicatiile unui specialist in domeniu care stie sa va ghideze corect.

De ce sa folosesti ulei esential de lavanda?

Puterile linistitoare ale uleiului de lavanda nu se opresc aici. Intr-un studiu, cercetatorii au descoperit ca uleiul de lavanda ar putea functioan sub forma unui medicament prescris pentru anxietatea generala.

Timp de sase saptamani, un grup de participanti a luat medicamentul care reduce anxietatea Lorazepam, in timp ce un alt grup a luat o doza orala de ulei de lavanda. La sfarsitul perioadei de proba, ambele grupuri au raportat o scadere aproape identica a anxietatii – 45%, respectiv 46%. Cand a fost vorba de conditii mai extreme, uleiul s-a dovedit in continuare eficient: un studiu din 2017 a constatat ca aromaterapia cu lavanda a calmat chiar si nivelul de anxietate la pacientii preoperatori.

Asa cum uleiul de lavanda poate calma mintea, poate face minuni pentru calmarea corpului. In special, eruptiile cutanate nu atat de distractive, cum ar fi eczema si psoriazisul, au raspuns bine proprietatilor antiinflamatorii ale uleiului de lavanda.

O revizuire a celor mai populare uleiuri esentiale si a functiilor lor in dermatologie a citat capacitatea uleiului de lavanda de a calma pielea iritata atunci cand este utilizat local. In plus, calitatile de destresare ale uleiului sunt utile pentru psoriazis, in care crizele sunt adesea declansate de anxietate.

Poate fi folosit chiar si ca alternativa naturala pentru vindecarea muscaturilor de insecte – atunci cand este amestecat cu putin bicarbonat de sodiu si aplicat pe muscaturi, cu greu veti observa ca sunt acolo.

Ce au in comun infectiile cu ciuperci, piciorul de atlet si pecinginea? Fiecare este o forma diferita de infectie fungica, care apare atunci cand se dezvolta ciuperci enervante in sau pe partile umede ale corpului. Uleiul de lavanda are atat proprietati antibacteriene, cat si antifungice, care le-ar putea ajuta la eliminarea acestora. De fapt, intr- un studiu de laborator s-a dovedit ca respinge candida (vinovatul din spatele infectiilor cu ciuperci).

0 Shares
You May Also Like