Ce este pneumonia?

0 Shares
0
0
0

Pneumonia este frecventa in special in sezonul rece, nu rareori ca urmare a intarzierii infectiilor gripale. Principalele simptome sunt o senzatie generala de boala, tuse, febra si lipsa respiratiei. La persoanele in varsta, cu boli cronice sau imunocompromise, pneumonia poate pune viata in pericol.

Pneumonia: simptome

Un debut brusc al bolii este tipic pneumoniei. Semnele precum un sentiment general de boala si slabiciune sunt printre primele plangeri. Urmeaza alte simptome ale pneumoniei:

  • Febra.
  • Tuse cu expectoratie (tuse productiva) sau tuse uscata.
  • Frisoane.
  • Scurta de respiratie (cu pneumonie severa).

In cazul pneumoniei, schimbul de gaze in plamani este perturbat. Aceasta duce la o lipsa de oxigen (hipoxemie) si o crestere a dioxidului de carbon (hipercapnie). Pentru a compensa acest lucru, persoanele cu pneumonie severa adesea respira foarte repede si superficial (tahipnee).

Efortul respirator face ca narile sa se extinda cu fiecare respiratie – un indiciu clar al respiratiei si, prin urmare, al pneumoniei. Daca lipsa de oxigen nu poate fi compensata, buzele si varfurile degetelor devin albastrui. Medicii vorbesc despre cianoza.

Tusea este initial uscata in primele etape ale pneumoniei. Aceasta inseamna ca nici o sputa (flegma) nu poate fi eliminata. De regula insa, o tuse productiva se instaleaza dupa un timp scurt, tuse de mucus verzui-galbui.

Fiecare lovitura de tuse poate provoca dureri in piept, care de multe ori radiaza in jos la nivelul abdomenului inferior. Daca exista si alte boli pulmonare, cum ar fi astmul sau bronsita, acestea se agraveaza adesea din cauza pneumoniei.

Pneumonia atipica: simptome mai putin clare

Pneumonia atipica poate fi declansata de anumite bacterii, precum si de ciuperci, virusi sau paraziti. Tusea ramane uscata tot timpul. Simptomele semnificativ mai usoare, care dureaza adesea saptamani, sunt caracteristici suplimentare ale pneumoniei atipice.

Simptome precum cele care apar in pneumonia tipica lipsesc, motiv pentru care pneumonia atipica este adesea trecuta cu vederea si, prin urmare, nu este vindecata in mod corespunzator.

Pneumonia: simptome ale virusurilor sau parazitilor

Daca virusurile sau parazitii sunt responsabili de pneumonie, simptomele pot diferi de cele ale pneumoniei bacteriene. Simptomele aici sunt adesea febra si frisoane. O tuse uscata apare numai dupa cateva zile.

Alte semne: Pneumonia cu o cauza virala sau parazitara este adesea insotita de dificultati de tuse de mucus si de o tuse care dureaza mult timp.

Pneumonia: simptome la varstnici

La persoanele in varsta, pneumonia este adesea mult mai grava decat la cei mai tineri si uneori le poate pune viata in pericol. Printre simptomele pneumoniei la varstnici se numara tuse (adesea cu o sputa maronie) si lipsa respiratiei.

Culoarea maronie a sputei este cauzata de amestecurile de sange, care provin din lacrimi in cele mai mici vase de sange din gat, de exemplu. Adaugurile de sange in sputa sunt, de asemenea, posibile simptome ale pneumoniei Legionella.

Lipsa respiratiei, care insoteste adesea pneumonia la varstnici, se datoreaza rezervei reduse de performanta a plamanilor la batranete. Uneori, persoanele afectate trebuie sa fie ventilate temporar chiar si in spital.

In cazul unui curs sever al bolii, persoanele in varsta, in special, pot ajunge intr-un fel de stare crepusculara din cauza lipsei de oxigen si a cresterii dioxidului de carbon, in care apar confuz sau complet apatic cu mediul lor. Apoi, tratamentul in spital este necesar.

Pneumonia: simptome la copii

Copiii si adultii dezvolta adesea semne diferite de pneumonie. Simptomele care apar practic numai la copii, sunt de exemplu un stomac umflat si dureri de cap si corp. Cu aceste simptome, parintii nu se gandesc imediat la pneumonie! Pneumonia la copii poate fi adesea recunoscuta prin schimbari de comportament, mai ales daca cei mici inca nu pot vorbi.

Primele semne de pneumonie la copii pot fi prin urmare:

  • Febra mare.
  • Stomacul umflat.
  • Ridicat narile atunci cand inhala.
  • Respiratie rapida (tahipnee).
  • Reticenta la bautura.
  • Reducerea poftei de mancare.
  • Frecventa cardiaca deosebit de mare.

La copii, de asemenea o tuse severa, care este insotita de mucus sau uscat, in functie de cauza pneumoniei, si starea generala de rau sunt printre semnele clasice ale pneumoniei. La fel ca in cazul adultilor, tusea la copii este adesea insotita de sputa verzuie sau galbui. Cand tuseste, durerea poate aparea in zona toracica, care uneori radiaza spre abdomenul inferior drept.

Pneumonia: simptome ale sistemului imunitar slabit

Persoanele cu sisteme imunitare compromise sunt in special predispuse la pneumonie. Simptomele pot fi mai pronuntate si dureaza mai mult. De asemenea, slabesc organismul, astfel incat pacientii cu sistem imunitar slabit ar trebui sa primeasca tratament pentru pneumonie in spital.

Pneumonia: examene si diagnostic

Pentru a diagnostica pneumonia, medicul curant va inregistra mai intai istoricul medical ( anamneza ), in special intreband despre boli si plangeri anterioare si existente.

Apoi urmeaza examenul fizic. Medicul incearca sa demonstreze ventilatia ascultand plamanii cu un stetoscop (auscultare) si apasand pentru a determina densitatea tesutului pulmonar. Zgomotele reduse ale respiratiei si o compresie vorbesc despre pneumonie.

In ceea ce priveste stetoscopul, nu trebuie sa va faceti griji, pentru ca medicul cu siguranta foloseste un dispozitiv de dezinfectare stetoscop stet cube HMD135828P.

Un test de sange ofera de asemenea, dovezi de inflamatie. Odata cu pneumonia bacteriana, numarul globulelor albe din sange (leucocite) este foarte mare. In sange pot fi detectate diverse precursoare ale leucocitelor.

Medicii se refera la aceasta constatare ca pe o schimbare la stanga. Daca exista pneumonie virala, exista o crestere mica sau deloc a numarului de leucocite, dar proportia limfocitelor (globule albe din sange specializate).

De-asemenea, atunci cand exista suspiciunea de pneumonie, este intotdeauna necesara o radiografie a toracelui (torace cu raze X). Serveste pentru a confirma diagnosticul si pentru a recunoaste amploarea si localizarea inflamatiei. De asemenea, poate expune alte boli (cum ar fi tumori, abcese pulmonare, tuberculoza) care pot declansa simptome similare.

0 Shares
You May Also Like