Daca doriti sa va schimbati vechiul telefon mobil cu un model de la Huawei de exemplu, cel mai probabil la rubrica de specificatii tehnice a dispozitivului veti descoperi ca acesta este prevazut cu un display Huawei LCD. Telefoanele altor branduri pot fi echipate cu display-uri care au alta tehnologie, cum ar fi telefoane cu ecran AMOLED sau SuperAMOLED. In urmatoarele randuri insa, vom discuta despre ecranele LCD, care sunt cel mai des intalnite.
Pe un panou LCD exista patru straturi principale: exista stratul protector exterior, stratul polarizant (sau straturile), stratul cu cristale lichide si lumina de fundal. Stratul de protectie exterior este, practic, acolo pentru a proteja celelalte componente sa nu se deterioreze si, de obicei, este din plastic transparent sau sticla. Straturile polarizante ajuta stratul de cristal sa ofere lumina corecta, sau fara lumina cand este oprit sau negru, pentru ochii tai.
Partea cea mai importanta este stratul de cristal lichid, care este ceea ce controleaza culorile trecute si, in final, imaginea afisata. Cand un curent electric este trecut prin stratul cristalin, celulele de cristal lichid, cuplate cu filtre de rosu, albastru si verde, corespunzand subpixelelor de pe afisaj, „rasucesc” pentru a lasa lumina din spate la diferite intensitati.
Cristalele filtreaza lumina din spate neutra in anumite intensitati de culoare, iar in combinatie cu cristale vecine de diferite culori, se creeaza gama completa de milioane de culori.
Stratul de iluminare este aproape intotdeauna lumina de fundal cu LED, iar in timp ce exista diferite tipuri de iluminare cu LED, cea folosita aproape intotdeauna este iluminarea cu LED alb. Acesta este locul in care diodele cu lumina alba subtire si solide (LED) sunt plasate in spatele stratului de cristal lichid pentru a oferi o lumina de baza pentru modificarea cristalelor.
Exista si iluminare LED RGB care permite o reproducere mai buna a culorilor, dar aceasta este mai scumpa si mai rar folosita in smartphone-uri. Din nou, aceasta este o explicatie simplificata a modului de functionare a panourilor LCD, pentru mai multe informatii va recomand sa verificati aici .
Ecranele LCD care sunt utilizate in smartphone-uri sunt toate matrice activa , care se refera la modul in care sunt abordati pixelii si toate sunt de asemenea utilizate in tehnologia TFT. TFT inseamna practic tranzistorul cu film subtire si aceste componente care ajuta la o reproducere mai exacta a culorii, contrast si reactie. Sub banner-ul TFT exista doua tipuri diferite.
LCD Twemed Nematic (TN)
Twisted Nematic este un termen care este foarte rar folosit de producatorii de smartphone-uri, in schimb prefera sa-si numeasca afisele pur si simplu „TFT LCD”. Se refera la metoda prin care celulele de cristal sunt rasucite in afisaj pentru a reproduce culorile si este cel mai frecvent utilizat in ecranele smartphone-urilor mai ieftine datorita usurintei lor de productie.
In comparatie cu celalalt tip de LCD, Switching In-Plane (IPS), panourile LCD TN au unghiuri de vizualizare, contrast si culori mai limitate, de aceea sunt utilizate in general pe dispozitive mai ieftine. Acestea fiind spuse, monitorul computerului sau televizorul LCD (mai vechi) vor utiliza cel mai probabil un panou TN, deci nu sunt intotdeauna proaste, ci exista o tehnologie mai buna acolo.
LCD Switching in-Plane (IPS)
Panourile LCD IPS utilizeaza o metoda mai organizata de rasucire a celulelor cristaline, care permite o imagine de calitate mai buna si astfel este tipul de afisare preferat pentru smartphone-urile superioare. Principalele avantaje fata de panourile TN sunt unghiurile de vizualizare semnificativ mai bune si reproducerea mai adevarata a culorilor, deoarece modul in care functioneaza panoul reduce schimbarea culorilor in afara unghiului. Panourile IPS de generatie moderna prezinta, de asemenea, raporturi de contrast mult mai bune decat panourile TN, ceea ce le face (in unele cazuri) comparabile cu tehnologia AMOLED.