Ce trebuie sa stim despre poluarea cu hidrocarburi?

0 Shares
0
0
0

Poluarea apei cu hidrocarburi se datoreaza in general activitatilor aferente din industria extractiva a petrolului. Fluidele care sunt receptionate din platformele marine sunt si ele procesate cu ajutorul unor conducte de amestec. Ele separa amestecul si stocheaza titeiul in anumite rezervoare care ulterior vor fi trimise la rafinare.

Se poate folosit si un separator hidrocarburi cu filtru coalescent pentru a separa hidrocarburile si pentru a evita poluarea.

Efectele procesului care consta in poluarea apei cu hidrocarburi sunt gustul si mirosul neplacut pe care il are apa, impiedicarea absorbtiei de oxigen pe suprafata apei, toxicitatea pe care ele o au pentru flora si pentru fauna acvatica, imposibilitatea de a utiliza apa poluata la alimentarea unor instalatii de irigatie, agrement,etc.

Industria prin care se extrage si se prelcreaza gazele naturale si petrolul poate sa aduca beneficii cat se poate de semnificative in ceea ce priveste economia dar se constituie intr-o mare problema in legatura cu poluarea apelor cu hidrocarburi. Toate aceste modificari care pot depasi limitele permise pentru calitatea apei provoaca si regresia unor domenii cum ar fi agricultura si aduc si mari prejudicii sanatatii oamenilor, plantelor si animalelor.

Cand un amestec de apa sarata si de hidrocarburi ajunge in parcurile colectoare acesta se deverseaza in separatoare care au rolul de a mentine apa sarata foarte jos si hidrocarburile in zona de sus. Separatoarele sunt elementele esentiale cu care oamenii se straduiesc sa combata poluarea apelor de hidrocarburi.

Poluarea apei de hidrocarburi pentru mediul marin si cel de coasta se cunoaste sub numele de poluare estetica. Aceasta consta in degradarea peisajelor datorata amplasarii gresite a industriei extractive sau de alt tip in biotopul virgin ori mai putin degradat de om.

Constructiile hidrotehnice din apele interioare si aruncarea in mod inconstient in canale a unor substante chimice cum ar fi uleiurile si detergentii precum si deversarea apelor tehnologice care nu sunt epurate in rauri si in canale si poluarea cu hidrocarburi sunt doar cateva exemple in sensul asta.

Din multiplele forme de poluare marina, aceea cu hidrocarburi detine intaietate si in plan cantitativ si in plan perceptiv. Vina principala este purtata de activitatea de transporturi navale prin scapari operationale  sau prin accidentele barjelor petroliere.

Pe loc secund se afla deversarile apelor infestate cu hidrocarburi provenite din spalarea santinelor navelor, din reteaua de canalizare urbana si de la rafinarii sau de la alte complexe industriale.

Aparent intamplator accidentele conductelor pentru transport de produse petroliere si a platformelor de exploatare pentru hidrocarburi sunt mentionate abia pe locul cinci fiind responsabile doar cu un procent din cantitatea de petrol care ajunge in mare. Despre aspectul vizibil poluarea cu aceste hidrocarburi e cea mai socanta pentru opinia publica. Este stiut ca imaginea dramatica pe care o au pasarile manjite cu petrol a avut un impact major asupra multor persoane.

Metodele si mijloacele trebuie sa tina cont de toate particularitatile si nu de simpla dorinta de adaptabilitate pentru ca fiecarei situatii ii corespunde si o anumita metoda de lucru ideal insa imposibil de realizat, ci din cerinta de flexibilitate si de existenta a unei metode aferente care sa fie folosita.

0 Shares
You May Also Like