Cum pot fi identificate persoanele cu tendinte de suicid?

0 Shares
0
0
0

Se observa o tendinta crescuta de aparitie a persoanelor cu afectiuni psihice, si tot mai multe tentative de suicid reusite sau nu, care impun metode speciale de abordare si preventie. Pentru persoanele care cauta ajutor specializat in diferite probleme, se recomanda cabinet psihologic Bucuresti .

Americanii au inventat un calculator capabil sa inteleaga anumite afectiuni psihice ale persoanelor supuse la teste. De asemenea, computerul a fost capabil sa distinga de grup persoanele care au incercat sa se sinucida.

Arata ca un scenariu SF. Cercetatorii de la Departamentul de Psihologie al Universitatii Carnegie Mellon din Pittsburgh, SUA, au dezvoltat un algoritm care identifica persoanele cu ganduri suicidare in 90% din cazuri. Si asta nu e tot. Masina a fost, de asemenea, capabila sa identifice, in cadrul grupului, pe cei care au facut deja o incercare de sinucidere. Aceste rezultate dezamagitoare au fost publicate pe 30 octombrie in revista Nature Human Behavior.

In practica, cercetatorii au inscris 17 adulti tineri cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani, care si-au impartasit recent ideea suicidara cu psihologul lor. In acelasi timp, acestia au propus altor 17 de persoane cu buna stare de sanatate mintala (“neurotipice”) sa participe la studiu. Apoi au dat fiecaruia dintre cei 34 de participanti un RMN functional (imagistica prin rezonanta magnetica). Acest examen – care nu prezinta nici un pericol deoarece nu utilizeaza raze X – permite explorarea activitatii creierului viu prin observarea influxului de sange oxigenat.

Odata ajuns in masina RMN – un fel de tub cu lungimea de doi metri – participantii au vazut pe un ecran 30 de cuvinte unul dupa altul. Cateva cuvinte au fost pozitive (“neglijenta”, “vitalitate”, “bunatate”, …), altele negative (“cruzime”, “ingrijorare”, “intuneric”, …) sinuciderea si moartea (“fara speranta”, “inmormantare”, “fara viata”). Cercetatorii au cerut apoi participantilor sa se gandeasca la fiecare cuvant in timp ce, in acelasi timp, au observat partile creierului in actiune.

Toate imaginile obtinute prin RMN-ul functional au fost apoi furnizate unui algoritm. Pentru fiecare cuvant, cercetatorii au indicat computerului daca imaginile apartineau persoanelor cu ideatie suicidara sau celor cu sanatate buna. Apoi au trimis imagini pe care nu le cunosteau si l-au rugat sa “clasifice” persoanele. In 91% din cazuri, algoritmul nu a fost gresit.

Oamenii de stiinta au vrut apoi sa puna masina la incercare prezentand imaginile creierului a 21 de persoane cu ganduri suicidare care au fost excluse din analiza din cauza calitatii slabe. Din nou, algoritmul a reusit sa detecteze aceste persoane in 87% din cazuri.

Cercetatorii si-au indreptat atentia spre pacientii suicidari, care au fost impartiti in doua grupuri: cei care au incercat sa se sinucida (9 pacienti) si cei care nu au facut-o (8 pacienti). In 94% din cazuri, algoritmul a reusit sa recunoasca pe cei care au incercat sa se sinucida.

In 2016, cercetatorii de la Universitatea din Cincinnati au dezvoltat un algoritm care ar putea detecta ideatie suicidara din analiza combinata a datelor verbale si acustice.

Un astfel de soft ar fi util in fiecare tara si ar trebui utilizat pentru fiecare pacient care ajunge in cabinetul psihologului sau psihoterapeutului pentru a diminua cazurile de suicid.

0 Shares
1 comment
  1. Cât de mult poate evolua tehnologia încât să poată a detecta astfel de lucruri, foarte surprinzător!

Comments are closed.

You May Also Like