Cum sa cumperi un apartament in Romania daca esti strain?

0 Shares
0
0
0

Daca sunteti cetatean strain care doriti sa cumparati un apartament in Romania, trebuie sa intelegeti cum functioneaza legile privind proprietatea si care este procedura de urmat. Indiferent daca utilizati sau nu o agentie imobiliara, retineti ca toate contractele privind cumpararea sau vanzarea unei proprietati trebuie sa fie autentificate de un notar public pentru a fi valabile din punct de vedere juridic.

Daca vrei un apartament nou Aviatiei tot ce trebuie sa faci este sa apelezi la Ivory Residence unde cu siguranta vei gasi tot ce ai nevoie. Apartamentele pot fi vandute inclusiv in rate de la dezvoltatori si sunt finalizate, fiind gata de utilizare.

1) Daca nu sunteti cetatean roman, trebuie sa obtineti numarul de inregistrare fiscala nif

Orice strain are voie sa cumpere un apartament sau o casa in Romania, dar lucrurile sunt mai usoare pentru cetatenii UE, care pot detine si terenuri in Romania.

O tranzactie imobiliara presupune plata unui numar de taxe. Pentru a face acest lucru, un cetatean strain trebuie sa obtina un numar de inregistrare fiscala, numit NIF. Acesta este echivalentul TIN, sau numarul de identificare fiscala, folosit in alte tari. Cetatenii romani nu au cod de identificare fiscala, dar folosesc codul numeric personal (atribuit la nastere) in scopuri fiscale.

Daca sunteti cetatean al UE, puteti obtine un certificat de inregistrare pentru rezidenta in Romania. Cand obtineti permisul de sedere vi se va atribui un numar personal de identificare (CNP). Veti putea sa va folositi CNP-ul pentru a plati impozite in loc de NIF.

Cetatenii din afara UE trebuie sa-si obtina NIF-ul inainte de a face o tranzactie imobiliara. Puteti obtine un NIF de la biroul fiscal local (ANAF), fie personal, fie folosind un proxy. Dvs. sau imputernicitul dumneavoastra vi se va cere sa completati asa-numitul Formular 30 . In ceea ce priveste documentele, vi se va solicita sa prezentati pasaportul si actul de identitate al procurorului, ambele in copie. Daca alegeti sa utilizati un imputernicit, acesta va trebui sa prezinte o procura legalizata. Poti trimite documentele prin posta, dar este indicat sa mergi personal, sau sa trimiti imputernicirea la birourile ANAF.

Retineti ca obtinerea NIF-ului dvs. dureaza pana la 21 de zile. Orice greseala in Formularul 30 sau orice document lipsa va provoca o intarziere in obtinerea NIF-ului dvs., asa ca achizitionarea unui apartament in Romania va dura si mai mult.

Daca ti se pare acest lucru confuz, cel mai bine ar fi sa-ti iei un avocat, de preferinta cineva specializat in due diligence, deoarece acesta te va putea ajuta pe parcursul intregului proces.

2) Gasiti un agent imobiliar de incredere

Daca locuiesti de ceva vreme in Romania sau cunosti oameni aici, s-ar putea sa gasesti un apartament pe care sa-l cumperi pe cont propriu. Cu toate acestea, majoritatea strainilor care se muta in Romania folosesc o agentie imobiliara. Cand aveti de-a face cu un agent imobiliar, asigurati-va ca sunt de incredere.

In primul rand, verificati daca lucreaza cu o agentie de renume. Intrebati-i de cat timp fac afaceri in acel oras sau in zona. Intrebati-i ce tip de servicii ofera si daca va pot ajuta cu toate demersurile legale.

Nu uitati sa intrebati despre comisionul pe care il folosesc. Majoritatea agentiilor imobiliare iau un comision de 3%. Cand semnezi un contract cu un agent imobiliar, pune-i in scris ce comision ii datorezi ca cumparator. De obicei, comisionul se plateste in ziua semnarii vanzarii/cumpararii.

3) Gasiti si inchideti oferta pentru o proprietate care va place

Fa-ti timp pentru a vedea cat mai multe proprietati posibil. Unii oameni prefera sa cumpere proprietati noi sau recent renovate, in timp ce altii sunt interesati sa obtina o proprietate mai veche si sa o renoveze dupa bunul plac. Proprietatile care au nevoie de renovare se vor vinde pentru mai putini bani, dar intrebati-va despre costurile de renovare a proprietatii respective pentru a vedea daca este o afacere buna.

4) Semneaza precontractul si stabileste data la care va fi semnat contractul final de cumparare

In Romania, se obisnuieste sa se intalneasca cu vanzatorul si sa intocmeasca un antecontract. Prin semnarea acestui document, proprietarul este de acord sa va vanda apartamentul pana la o anumita data, care ar trebui sa fie scrisa clar in antecontract. Vi se va cere sa platiti o anumita suma, de obicei 10% din pretul convenit. Asigurati-va ca precontractul prevede ca veti primi banii inapoi (cu penalitati suplimentare) daca tranzactia nu este finalizata pana la data convenita din vina vanzatorului. Precontractul va fi autentificat de un notar public, dar ar putea fi o idee buna sa va prezentati avocatul pentru a revizui documentul.

5) Obtineti documente de proprietate de la vanzator si verificati-le

Pentru a efectua o tranzactie imobiliara, proprietarul imobilului trebuie sa prezinte anumite documente. Rugati un avocat sau un notar public sa examineze aceste documente pentru a va asigura ca totul este in ordine. Iata documentele pe care vanzatorul trebuie sa le prezinte:

Documente care atesta dreptul de proprietate asupra apartamentului, casei sau cladirii pe care o cumparati. Astfel de documente includ contractul de vanzare/cumparare, un contract de donatie, certificatul de mostenitor daca bunul a fost mostenit, titlul de proprietate sau o hotarare civila definitiva si irevocabila prin care li s-a acordat dreptul de proprietate asupra acelui bun.

0 Shares
You May Also Like