Cu toții ne dorim o piele sănătoasă și luminoasă, dar alegerea ingredientelor potrivite pentru îngrijirea tenului ne poate pune în încurcătură.
În acest articol îți prezentăm câteva ingrediente de nelipsit din rutina ta de îngrijire a pielii. Însă trebuie să ai în vedere că fiecare persoană are nevoi specifice, așa că va trebui să alegi doar acele produse care te pot ajuta în problemele pe care le întâmpini.
1. Retinol (Vitamina A)
Retinolul se regăsește în numeroase produse dermatocosmetice și joacă un rol extrem de important în rutina de îngrijire a tenului. Pe langa faptul că ajută la regenerarea celulară, la creșterea producției de colagen și la menținerea elasticității pielii, retinolul este un ingredient potrivit pentru curățarea porilor și diminuarea cearcanelor și a ridurilor fine.
Pe piață există mai multe produse și creme cu retinol, astfel încât îți vine ușor să folosești ceea ce ți se potrivește, fie că vorbim de seruri, loțiuni, patch-uri sau măști faciale.
De regulă, retinolul se aplică seara, pentru că ajută apoi la procesul de regenerare celulară.
2. Acid Hialuronic
Acidul hialuronic este un ingredient minune în rutina de îngrijire a tenului. El are rolul de a menține pielea hidratată timp îndelungat, datorită puterii lui mari de a reține apa în organism. De asemenea, acidul hialuronic contribuie la stimularea producției de colagen, susține procesul de regenerare a pielii și accelerează vindecarea leziunilor cutanate.
Acidul hialuronic se aplică sub forma de ser, sau cremă atât dimineața, cât și seara, pentru o hidratare intensă a pielii.
3. Vitamina C
Vitamina C este un antioxidant puternic, cu efect de iluminare a tenului și de combatere a semnelor îmbătrânirii.
De regulă, serul cu vitamina C se aplică pe pielea uscată, după curățarea tenului. Lasă serul pe piele timp de câteva minute, apoi aplică o cremă hidratantă – seara sau una cu SPF crescut – dimineața.
4. Niacinamida (Vitamina B3)
Niacinamida este o forma a vitaminei B3, potrivită pentru toate tipurile de ten, care ofera multiple beneficii pielii. Printre cele mai importante se numără: reducerea roșeții, echilibrarea producției de sebum, diminuarea ridurilor, a petelor pigmentare și prevenirea îmbătrânirii pielii ca urmare a expunerii la soare.
Niacinamidele sunt prezente în seruri, creme, tonere sau ape micelare și pot fi aplicate pe ten în orice moment al zilei.
5. Acid Salicilic
Acidul salicilic este unul dintre cele mai utilizate produse pentru exfolierea pielii, datorită eficientei lui în a îndepărta celulele moarte și excesul de sebum. Totodată, acidul salicilic este folosit cu succes pentru echilibrarea producției de sebum, diminuarea aspectului porilor și ameliorarea acneei.
Iată cinci ingrediente cheie pe care le poți include în rutina ta de îngrijire a tenului, dacă nu ai făcut-o deja. Consultă un dermatolog pentru a adapta rutina în funcție de necesitățile specifice ale tenului tău.