In primele zile ale omenirii, barcile erau simple si bazate pe materialele disponibile constructorilor:
- Grinzi de stuf sau busteni mici de lemn
- Canoe de stuf cusute si lucrate
- Canistre umflate de piei de animale
- Placute cu structura usoara (de fitil sau stuf) captusite cu piei de animale
- canoe de trunchiuri de copaci golite (monoxil)
- Canoe de scoarta de copac armat si altele asemenea.
Toate sistemele de constructii preistorice posibile au continuat sa fie utilizate de-a lungul istoriei si, cu putine variatii, sunt folosite si astazi (din motive economice, traditie sau altele). Poti afla mai multe detalii intrand pe Skipperacademy – carnet de barca clasa C si D.
Mesopotamia antica
Mesopotamia (din greaca Μεσοποταμία Me.so.po.tami.a, “intre doua rauri”) este numele antic al regiunii dintre Eufrat si Tigru, doua rauri mari si navigabile intr-o anumita masura.
Babilonia
Potrivit lui Herodot, in Babilon au ajuns corabiile care puteau transporta 5000 de talanti (aproximativ 150 de tone).
Nave documentate
- c 4000 i.Hr. Model de lut ars al unei barci cu vele.
- Texte cuneiforme care vorbesc despre diferite tipuri de barci: stuf mic si lemn mai mare.
- Una dintre cele mai folosite paduri a fost lemnul numit “ma-desnudo” (“e’ru” in akkadiana). Identificat cu lemn de salcie (Salix acmophylla).
Sistemul de constructie a acestor barci era o problema controversata. Specialistii foloseau de la sisteme bazate pe manunchiuri de stuf sau ramuri subtiri la o procedura de placi de lemn canelura. Primul sistem parea mult mai probabil.
Potrivit unui document , constructia unei nave de 120 gur a necesitat 7200 de bucati de lemn (“cuie” in limba engleza). c 2500 i.Hr. Vostru. Model de barca cu vasle din argint. [9]
In zilele noastre….ce tipuri de barci cunoastem
Feribot
Feriboturile sunt, de asemenea, adesea cunoscute sub numele de Ferry; Acestea sunt nave care efectueaza, in general, transportul de pasageri intre doua puncte stabilite anterior; fiind, de exemplu, o ruta realizata intre un port situat pe un teritoriu continental si un port insular; pe care apoi le repeta in sens invers.
In cele mai multe cazuri, feriboturile transporta, de obicei, de asemenea, vehiculele prin care pasagerii lor vor calatori atunci cand ajung pe continent, inclusiv, in acest caz, chiar autobuze si alte mijloace de transport colectiv.
In general, feriboturile au programat anterior ore pentru plecare si sosire, astfel incat acestea pot fi considerate ca facand parte din transportul public in unele orase.
Trebuie remarcat faptul ca exista locuri in care feribotul este considerat un mijloc de trecere a pasagerilor, de pe un mal pe altul, a unui rau, citand ca exemplu in acest caz raul Orinoco din Venezuela, unde aceasta nava este poreclita chalana.
Nave comerciale
Navele comerciale pot fi identificate ca fiind cele care au capacitatea de a transporta cantitati mari de marfuri, reprezentate de produse precum petrolul, vrachierele sau navele container, in general. Care trec de la sarcini grele, lichide sau gaze.
Acestea pot fi identificate prin alte nume, inclusiv nave de cabotaj, cargouri sau pur si simplu ca nave comerciale. Ele sunt responsabile de traversarea marilor si oceanelor din intreaga lume, in diferite luni ale anului; pentru a furniza sau a face fata intregului comert international.
Care sunt cele mai utilizate?
Este interesant de stiut in aceasta ordine de idei, care sunt cele mai utilizate nave comerciale, deoarece, dupa cum am vazut, dezvoltarea economica a multor natiuni din lume depinde de ele; pentru ca ofera posibilitatea de a furniza, fiecarei natiuni, resursele comerciale necesare, asa cum este cazul tipic reprezentat de petrol.
Ulei
Acestea sunt petroliere, special concepute pentru a efectua transportul titeiului sau al oricarui derivat petrolier. Acestea sunt construite cu coca dubla, pentru a le asigura siguranta si pentru a evita scurgerile accidentale ale continutului lor pretios.
Ele sunt considerate cele mai mari nave din lume si au, de asemenea, doar cateva porturi capabile de sosirea lor; deoarece cele mai multe dintre ele nu pot traversa canale inguste, deoarece de obicei au o capacitate de transport de 500.000 de tone, iar lungimea lor poate fi de aproximativ 400 de metri.
Dar, pe de alta parte, ele sunt singurele mijloace de a muta cantitati mari de titei, dintr-un loc in altul, in care este necesar sa se furnizeze nevoile de combustibil; Cu toate acestea, uneori provoaca dezastre ecologice de o magnitudine considerabila, atunci cand sufera o ruptura a corpului sau sau se scufunda in mare.
Barca de pescuit
Evident, daca bugetul va permite sa depasiti 10 metri in lungime, optiunile sunt mult mai largi si mai complete. In acest sens, o croaziera de pescuit Idalias este un clasic ca Rodman 1250. Aceasta barca de 12,90 metri lungime poate fi comandata cu echipamente pentru practicarea pescuitului la mare adancime, dar in interior vom gasi caldura unei barci locuibile, cu doua cabine duble, bucatarie, un salon in contact cu postul de comanda interior, pe scurt o barca confortabila.