Timp de jumatate de mileniu, Roma a fost centrul lumii. Primul oras din istorie care a avut mai mult de un milion de locuitori, a condus un imperiu care se intindea din Scotia pana în Sudan. Influenta sa s-a extins si mai departe: monedele romane au inundat pietele din sudul Indiei, iar savantii de la curtea imparatului chinez au intocmit tratate asupra orasului care domina marea de vest.
Avand la baza tributul a saizeci de milioane de supusi, conducatorii Romei au creat unele dintre cele mai mari cladiri ale lumii antice. Pe langă faptul ca sunt realizari impresionante din punct de vedere arhitectural si ingineresc, aceste cladiri sunt artefacte – martori directi ai povestii fascinante a Orasului Etern.
1. Coliba lui Romulus
Timp de o mie de ani, romanii au intretinut cu grija coliba din noroi brut pe care au numit-o Casa Romulus. Desi astazi raman doar gaurile postale lasate de aceasta coliba, sapaturile din jurul sit-ului sau de pe Dealul Palatin spun o poveste despre originile Romei cel putin la fel de interesanta ca mitul cunoscut al lui Romulus si Remus.
2. Rostra
Republica Romana, care a durat aproape cinci sute de ani si a cucerit bazinul mediteranean, a lasat surprinzator de putine urme in peisajul urban al Romei. Dintre acestea, poate cea mai semnificativa din punct de vedere istoric este Rostra, platforma vorbitorilor din Forumul Roman. Aici, de exemplu, Cicero, cel mai mare orator al Romei, l-a denuntat pe Marcus Antonius – si tot aici, cateva luni mai tarziu, Marcus Antonius i-a taiat capul si mainile lui Cicero.
3. Forumul lui Caesar
Iulius Cezar fost un orator talentat, un politician innascut si un general genial. Aceste calitati l-au dus in culmea societatii romane – si au dus la sfarsitul Republicii Romane. Pe parcurs, Cezar a construit un nou forum cu prada din cucerirea Galiei si l-a infrumusetat cu un templu dedicat lui Venus. Obiceiul sau de a tine auditii pe podiumul acestui templu i-a convins pe unii senatori ca are nevoie de un cutit in spate.
4. Ara Pacis
Dupa ce fiul adoptat al lui Caesar, Octavian, i-a invins pe Marcus Antonius si Cleopatra in batalia epocala din Actium, el a restaurat oficial vechea Republica. In realitate, el a rămas atotputernic pentru tot restul vietii sale, guvernand lumea romana sub numele de Augustus, „cel venerat”.
Maestru al propagandei, el a folosit artele pentru a asocia autocratia sa linistita cu moralitatea, prosperitatea si – mai ales – pacea. Relieful altarului dedicat zeitei Pax (Pacea) reflecta viziunea sa asupra noii epoci de aur.
5. Colosseumul
Sase lei care lupta cu opt tigri! O trupa de elefanti performand! Executii, insotite de o orchestra completa! Douasprezece lupte cu gladiatori, garantate pe viata si pe moarte! Asa arata o zi de jocuri la Colosseum. Niciun monument nu reflecta mai bine imperialismul roman – sau costurile sale umane.
6. Panteonul
Pe langa faptul ca era un iubitor al literaturii grecesti, un vanator avid de lei si un constructor de ziduri lungi in Marea Britanie, imparatul Hadrian era un talentat arhitect amator. Este posibil ca Panteonul, cea mai mare cladire romana, sa fi fost construit in timpul domniei sale. Identitatea arhitectului Panteonului nu este cunoscuta; dar oricine ar fi, era un maestru al betonului si un poet al spatiului interior.
7. Columna lui Marcus Aurelius
Trupele romane formeaza randuri ordonate peste rauri furioase si munti fara urme. Acestia zdrobesc fortele barbare lupta dupa lupta, lasand campuri de cadavre in urma lor. Satele ard, captivii plang – iar figura singuratica a filosofului-imparat isi conduce legiunile spre victorie. Asadar, reliefurile in spirala ale Coloanei lui Marcus Aurelius reprezinta conflictul brutal care a intors primul val al invaziilor barbare.
8. Baile lui Caracalla
Imparatii care au construit Baile din Caracalla nu au fost o multime de inspirati. Caracalla, care a construit blocul principal de baie, a fost un sociopat criminal. Elagabalus, care a inceput sectiunea masiva din jurul Bailor, a fost un fanatic pe jumatate nebun. Severus Alexander, care a finalizat proiectul, a fost o marioneta ineficienta.
Dar complexul pe care l-au creat, cu boltile sale inaltatoare si zidurile stralucitoare de marmura, a fost un testament spectaculos pentru doua pasiuni caracteristice romanului: scaldatul public si megalomania imperiala.
9. Arcul lui Constantin
Chiar inainte de a se confrunta cu rivalul sau, Maxentiu, in batalia de la Podul Milvian, Constantin si-a pus soldatii sa picteze simboluri crestine pe scuturile lor. A castigat batalia si a devenit primul imparat roman crestin la scurt timp. Arcul lui Constantin, construit pentru a comemora victoria de la Podul Milvian, marcheaza primele etape ale convertirii sale si inceputul revolutiei religioase care avea sa schimbe cursul istoriei romane.
10. Santa Sabina
Santa Sabina este cea mai bine conservata bazilica crestină timpurie a Romei. Construita pe un teren curatat de Sacul lui Alaric din Roma si dedicat de papa care (probabil) l-a trimis pe Sfantul Patrick in Irlanda, biserica este un produs al anilor care au fost martori atat ai prabusirii Imperiului Roman de Apus, cat si ai aparitiei episcopului Romei ca lider al crestinismului occidental.