Unde este situat muntele Everest?

0 Shares
0
0
0

Muntele Everest este situat la granița dintre Tibet și Nepal, în Himalaya, în Asia. Munții Himalaya sunt un lanț muntos din Asia care separă câmpiile sub-continentului indian de Platoul Tibetan.

Numele „Himalaya” provine din cuvintele indiene sanscrite care înseamnă „Lăcaș de zăpadă”.

Ridicat de subducția plăcii tectonice indiene, sub placa Eurasiatică, lanțul muntos Himalaya se desfășoară de la nord-vest la sud-est într-un arc de 2.400 km (1.500 mile) lungime și este situat în Asia Centrală.

Lanțul muntos Himalaya, care este considerat cel mai înalt sistem muntos de pe Pământ, formează o barieră naturală, în special climatică, între deșerturile muntoase ale Asiei Centrale și zonele tropicale ale Asiei de Sud.

Unde este muntele Everest în Himalaya

Unde este muntele Everest în Himalaya?

Muntele Everest, cunoscut în Nepal sub numele de Sagarmāthā și în Tibet sub numele de Qomolangma, se află în sub-lanțul Mahalangur Himal din sistemul muntos Himalaya.

Muntele Everest este situat în vestul Tibetului, la granița cu Nepalul. Linia de frontieră traversează de fapt vârful muntelui, devenind jumătate în Nepal și jumătate în China.

A fost descoperită pentru prima dată de exploratorii occidentali în 1847, când a fost văzută de la câteva sute de kilometri  distanță din cauza faptului că echipelor britanice de anchetă nu li s-a permis să intre în Nepal și Tibet. Cu toate acestea, din cauza condițiilor și a distanței, topografii nu au putut estima înălțimea muntelui decât aproape zece ani mai târziu, în 1856.

Pe partea nepaleză, Muntele Everest este situat în Parcul Național Sagarmatha din districtul Solukhumbu. Pe partea tibetană, Muntele Everest este situat în județul Tingri, în zona Xigaze. Din cauza restricțiilor politice și a altor factori, partea nepaleză a Everestului este cea mai accesibilă.

Cât de înalt este Muntele Everest

Cât de înalt este Muntele Everest?

Sondajul acceptat de Nepal și China (deocamdată) este de 8.840 metri deasupra nivelului mării.

Pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește, diferite tehnici de topografie continuă să producă rezultate diferite pentru înălțimea exactă a Muntelui Everest. Geologii nu sunt de acord dacă măsurătorile ar trebui să se bazeze pe zăpadă permanentă sau pe rocă.

De asemenea mișcarea tectonică face ca muntele să crească puțin în fiecare an, asta prezentând o altă problemă pentru geologi.

La 8.840 de metri deasupra nivelului mării, Muntele Everest este cel mai înalt și mai proeminent munte de pe pământ, pe baza măsurării la nivelul mării.

De ce este mai ușor să urci Muntele Everest pe partea Tibetului

De ce este mai ușor să urci Muntele Everest pe partea Tibetului?

Everest se află la granița dintre Nepal și Tibet și, din partea Nepalului a muntelui, este o călătorie lungă pentru a ajunge la tabăra de bază, cel mai apropiat punct pe care îl pot obține turiștii. Același traseu este folosit și pentru alpiniști, iar din tabăra de bază, aceștia se deplasează apoi în taberele de bază avansate înainte de a încerca să escaladeze muntele.

Problema principală de a atinge Everestul din partea nepaleză este calea grea și uneori periculoasă pe care trebuie să o parcurgeți. Toate călătoriile încep în Kathmandu cu un zbor către Lukla, în regiunea Khumbu din țară. De la Lukla este apoi o călătorie de 12 zile prin Namche Bazaar, Tengboche, Lobuche și Gorak Shep înainte de a ajunge în tabăra de bază.

Pe de altă parte, în Tibet se află tabăra de bază din nord cunoscută sub numele de Tibet EBC. Călătoria pentru a ajunge la EBC în Tibet este mult mai ușoară decât a ajunge la EBC în Nepal, deoarece există un drum care merge chiar până în tabăra de bază turistică.

Traseul pentru a ajunge acolo începe în Lhasa, în regiunea autonomă Tibet, și traversează Platoul Tibetan, prin Gyantse, Shigatse și Lhatse, de unde te îndepărtezi de Old Tingri înainte de a ajunge în sfârșit la tabăra de bază, la aproximativ 8 kilometri de faimoasa mănăstire Rongbuk.

0 Shares
You May Also Like