Televiziunea color – inceputuri, concepte si tehnologii

0 Shares
0
0
0

Ideea de baza de a folosi 3 imagini monocrome pentru a produce o imagine color, a fost experimentata imediat dupa aparitia televizoarelor alb-negru.

Desi nu a dat nici un fel de detalii practice, printre propunerile pentru televiziune (cele mai vechi publicate) de catre literatura de specialitate, a existat una, cea a lui Maurice Le Blanc in 1880, pentru un sistem color, fiind incluse si primele mentiuni despre linii si frame scanning.

Inventatorul polonez Jan Sczepanik, a inventat un sistem de televiziune color in anul 1897, folosind o celula fotoelectrica pe baza de seleniu (pe post de transmitator) si un electromagnet pentru controlul oglinzii oscilante si a unei prisme in miscare (pe post de receiver).

Dar acest sistem nu continea nici un fel de capacitati de analizare a spectrului culorilor la capatul transmisiei si nu putea functiona in consecinta, asa cum era descris de catre inventatorul insusi.

Un alt inventator, Hovannes Adamian, a experimentat de asemenea cu principiile televiziunii color, incepand cu anul 1907. Primul proiect de televiziune color este revendicat de catre el si a fost patentat in Germania, pe 31 Martie 1908, cu numarul de patent 197183.

Urmatoarele patentari au urmat in Maria Britanie la 1 Aprilie 1908 (numar de patent 7219), In Franta si in Rusia in 1910, cu numerele de patent 390326 si respectiv 17912. Daca te intereseaza televizoare ieftine, de marca, viziteaza Dwyn.ro.

Inventatorul scotian John Logie Baird a demonstrat prima transmisie tv color din lume, pe 3 Iulie 1928, folosind discuri de scanare la capetele de transmitere si de primire, cu 3 spirale de apertura, fiecare spirala fiind prevazuta cu filtre de culori diferite, primare.

Baird a realizat de asemenea prima transmisie tv color (live), pe 4 Februarie 1938, trimitand o imagine scanata mecanic, de 120 de linii, de la studiourile Cristal Palace catre ecranul de proiectie amplasat in London’s Dominion Theatre.

Televiziunea scanata mecanic (sistemele hibrid) l-a avut ca pionier pe acelasi John Logie Baird. In 1940, a prezentat si demonstrat public, un televizor color ce combina display-ul traditional alb-negru, prevazut cu un disc rotativ colorat.

Acest device era foarte “adanc” dar a fost ulterior imbunatatit cu o oglinda atasata si prin schimbarea dimensiunilor intr-o forma conventionala, de tip consola. Totusi, Baird nu a fost foarte multumit de acest sistem si incepand cu 1944, acesta declara ca un sistem complet electronic ar fi mult mai potrivit.

Tot de la inceputul anilor 40, Baird a inceput sa lucreze in paralel si la un sistem complet electronic, pe care l-a denumit “Telechrome”. Device-urile timpurii de tip telechrome foloseau doua “tunuri cu electroni” ce tinteau suprafata unei suprafete plane, invelita intr-un strat de fosfor.

Folosind fosfor cyan sau magenta, o imagine colorata de paleta limitata, putea fi obtinuta. El a demonstrat de asemenea modurile de functionare ale acestui sistem, folosind semnale monocrome, pentru a produce imagini 3D (numite imagini stereoscopice la data aparitiei).

O demonstratie ce a avut loc la 16 August 1944, constituie primul exemplu de sistem de televiziune practic, asa cum il cunoastem in ziua de azi. Lucrul la modelele telechrome a continuat si Baird a facut unele planuri pentru constructia unui sistem cu trei tunuri de electroni (pentru o culoare de paleta larga), dar nu a mai apucat, murind in 1946.

0 Shares
You May Also Like