Asa cum spune mitologia romaneasca ursitoare apare drept o fiinta imaginara cu puteri supranaturale care detine darul de a prezice sau hotari soarta omului inca de la nastere.
Acest mit al ursitoarelor a fost preluat din mitologia greaca unde erau numite Moirae. Se spune despre ele ca sunt spirite care pot fi auzite dar niciodata vazute. In a treia nopate din viata nou nascutului nasa trebuie sa invite ursitoarele la casa copilului si sa le pregateasca o masa imbelsugata.
Ursitoarele urmeaza sa vina noaptea in casa nou nascutului si sa prezica soarta copilului. In dimineata urmatoare mama este intrebata de nasa daca a visat ceva si daca ursitoarele au venit.
Romania este si a fost mereu o tara cu traditie si totodata cu credinte si superstitii interesante si unele chiar ciudate.
Unele dintre cele mai ciudate superstitii spun ca nu trebuie sa botezam copilul dupa numele unei persoane decedate.
Fasa de la botez sa nu fie foarte scurta ca sa nu se casatoreasca foarte repede dar nici prea lunga ca sa nu se casatoreasca prea tarziu.
Intre ziua botezului si a doua zi de baiata de dupa, copilul nu trebuie sarutat sa nu se ia mirul.
Pornind de la ideea de a prezice dar cu accent pe a hotari ursitoarele de botez au devenit un trend in tara noastra si tot mai multe familii angajeaza firme specializate care contracost ofera servicii de acest gen.
Din taramuri de poveste,
Cale lunga am zburat
Caci din stele am prins de veste
Despre pruncul botezat
Cam asa incepe spectacolul, cu mici poezii dragute si toate de bine, urari de spor, de sanatate, de frumusete si tot ce se poate mai bun.
Suntem ursi, ursitoare
Mestere si ghicitoare
De departe noi venim,
Pruncului sa ii ursim
Iar voi, ce ne priviti
Bucurosi cu toti sa fiti
Pruncul azi, cel botezat
Prin inaltimi va fi inaltat
Sa te porti cu toti frumos
Cu parintii, cu bunicii
Cu a ta familie aleasa
Sa fii tare dragastos (dragastoasa).
Versurile poeziilor sunt incurajatoare, pline de optimism si frumustete.
Parintii se arata foarte entuiziasmati de acest moment unic in cadrul botezului si programeaza ursitoare indiferent de pret.
Cele trei zane ursitoare apar imbracate precum personajele din povesti, frumoase si pricepute. Dupa momentul artistic de poezii si eventual cantece ofera copilului o diploma, sau un certificat de excelenta, o astrograma personalizata si mici cadouri surpiza.
Pretul variaza intre 350 si 900 de lei pentru 15 minute pana la cateva ore de spectacol si se poate prelungi in functie de dorinta invitatilor sau gazdelor.
Cu toate ca sunt destul de comerciale si amuzante uneori se resimte atmosfera magica de basm care confera petrecerii un moment de neuitat si emotii parintilor care isi imagineaza viitorul copilului intocmai la fel cu cel prescris de zanele noastre. Lucrurile spuse sunt numai de bine, pozitive si frumoase. Soarta copilului va fi astfel una buna, presarata cu iubire, sanatate, frumusete, belsug si alte lucruri de bine.
Conform unelor credinte vechi existau 3 ursitoare si se numeau Ursitoarea, Soarta si Moartea. Ursitoarea era cea mai mare dintre ele si se ocupa sa tina fusul si si furca, Soarta era cea care ii prezicea copilului destinul, iar Moartea era cea care ii curma firul vietii.
Se pare ca pentru petrecerile de botez s-a schimbat putin basmul, si ar fi fost chiar culmea sa apara in forma descrisa de mitologie, si sa si platesti ca auzi la un moment dat lucruri care nu vrei sa le auzi.
Totodata ursitoarele prezic si viitoarele meserii sau aduc o tava cu diferite lucrui si o apropie de copil pentru ca acesta sa apuce ceva cu mana. Lucrul sau obiectul pe care il va prinde va avea directa legatura cu viitoarea lui meserie.
Textele ursitoarelor sunt creatii ale zilelor noastre improvizate si infrumusetate dupa plac.
Interesant noul obicei de a chema o trupa de ursitoare si totodata costisitor.
Pretul este suportat probabil tot de nasa, care pe langa un trusou botez personalizat pentru copil trebuie sa cumpere si pentru dansa o tinuta doua ca deh, e nasa si ziua e speciala!