Principala parte dintr-un sistem audio sunt boxele si de aceea cele pe care le cumparati trebuie sa fie alese cu mare grija si atentie si astfel este recomandat sa va informati in mod temeinic inainte de a studia variantele. Ghidul acesta are si scopul de a va ajuta sa luati cele mai bune decizii.
Aveti de ales intre boxe active si boxe pasive si vom discuta mai multe aspecte despre acestea.
Este important uneori ca la o boxa sa putem pune un subwoofer. Chiar daca sunt mai multe boxe care pot sa redea si frecvente foarte joase la puteri mari sunt si circumstante unde acestea nu fac fata si sunetul devinde fad sau lipsit de consistenta.
Lucrul acesta va fi dictat de spatiile mari cum ar fi cluburile, evenimente in spatiile deschise, etc. Boxele pro de tip subwoofer au rolul de a completa frecventele joase cu anumite rezolutii care pot sa fie cuprinse intre 20 si 250 Hz si acestea pot sa fie ca si boxele pe care le acompaniaza, mai exact pasive sau active.
Un astfel de sistem, activ, este echipat in cele mai multe cazuri si cu un cross over integrat care are rolul de a tria frecventele dintre boxe si subwoofer. Rezultatele sunt sunetele pline si bine conturate, ideale pentru spatiile cat mai largi.
Nu va creati iluzia de a prezenta un subwoofer ca fiind cel care creste volumul de auditie pentru ca acesta are doar rolul de a face ca un sunet sa se auda complet indiferent de volum.
Crossover-ul are rolul de a separa frecventele audio si de a e repartiza pe difuzoare in asa fel incat sa putem sa obtine un randament foarte bun ce poate fi oferit de respectivele boxe. Un astfel de dispozitiv este in general un filtru pentru frecvente al difuzoarelor si se poate gasi atat la boxele active cat si la cele pasive in diferite forme.
Procesarea DSP poate sa adauge culoare pentru sunet sau poate sa separe unele frecvente tinand cont de aplicatia unde se utilizeaza boxele.
Spre exemplu, exista mai multe variante de boxe extrem de accesibile care vin echipate cu aceste procesoare. In spatele acestor boxe se va gasi un panou care contine si un ecram LCD ori un simplu control pentru frecvente cu Cut sau Boost. Acest lucru inseamna ca aveti un sistem de boxe active care au un procesor DSP.
Bi-amplificarea inseamna amplificarea in mod separat a driverului si a difuzorului de bass. Acest lucru inseamna ca sunetele pot sa fie filtrate inainte de a fi amplificate si rezultatul din final va permite sa se obtina distorsiuni mici si o claritate foarte buna.
Sunt si cazuri unde intalnim o tri amplificare sau mai mult insa acestea se aplica pentru echipamente complexe.
In cazul in care vrem sa avem o auditie de calitate, este foarte important sa tinem cont si de conetica dintre echipamente si boxe. Este extrem de important sa stim aceste conexiuni si sa identificam ce cabluri va trebui sa folosim pentru a conecta un sistem de sunet.