Care este rolul psihoterapiei și a consilierii psihologice?

0 Shares
0
0
0

Psihoterapia, cunoscută și sub numele de “terapie prin discuții”, presupune colaborarea cu un psiholog sau cu un alt profesionist în domeniul sănătății mintale, pentru a aborda problemele și provocările din viața ta.

Acest specialist te poate ajuta să înțelegi sursa problemelor tale, să gestionezi mai eficient stresul și anxietatea și să identifici soluții pentru a gestiona gândurile sau sentimentele tulburătoare.

Ce este psihoterapia?

Cuvântul “psihoterapie” provine din cuvintele grecești “psyche” (care înseamnă minte, suflet sau spirit) și “therapeia” (care înseamnă tratament sau leac). Psihoterapia poate fi definită ca o formă de terapie care se concentrează pe rezolvarea problemelor de sănătate mintală sau pe abordarea modelelor nesănătoase de gândire sau comportament.

În forma sa cea mai simplă, psihoterapia poate fi descrisă ca o conversație între un client și un terapeut. Aceasta le permite oamenilor să obțină o înțelegere a sentimentelor și comportamentelor lor și să exploreze modalități de a le schimba, dacă se dorește acest lucru.

Ce este consilierea?

Consilierea este un proces de colaborare în care un consilier ajută clientul să își exploreze sentimentele și să facă schimbări cu scopul final de duce o viață mai împlinită. Consilierea este o terapie pe termen scurt care poate ajuta oamenii să își rezolve o serie de probleme specifice, să gestioneze stresul zilnic și să își îmbunătățească starea mentală.

Ca și psihoterapia, acestea diferă de la persoană la persoană și pot varia în funcție de pregătirea și abordarea consilierului. Cei mai mulți oameni care merg la consiliere se confruntă cu o serie de probleme, cum ar fi gestionarea evenimentelor stresante din viață, confruntarea cu emoții și tranziții dificile (doliul, despărțirile, pensionarea, pierderea locului de muncă sau îngrijirea unei persoane dragi) și gestionarea problemelor legate de relații.

Care este diferența dintre consiliere si psihoterapie?

Există diferențe între consiliere și psihoterapie, dar și multe asemănări. Consilierea și psihoterapia diferă în următoarele aspecte:

  • Consilierea și psihoterapia se concentrează pe prezent – aici si acum. Le permite oamenilor să își exploreze sentimentele și gândurile și să lucreze la emoțiile legate de un eveniment specific sau de o provocare cu care se confruntă (cum ar fi despărțirea de cineva iubit sau moartea unei persoane dragi).
  • Psihoterapia analizează, în plus, trecutul și motivele care stau la baza tiparelor emoționale și relaționale ale oamenilor. Psihoterapia explorează însăși natura modului în care gândesc oamenii și le permite acestora să abordeze gândurile și comportamentele inconștiente.
  • Durata și frecventa ședințelor de consiliere și psihoterapie diferă, de asemenea. Consilierea tinde să fie un proces pe termen mai scurt, cu frecvență ridicată, în timp ce psihoterapia tinde să fie pe termen mai lung și mai puțin frecventă.
  • Relația terapeut-client diferă, de asemenea. Relația dintre consilier și client este de obicei una informală, în timp ce relația dintre psihoterapeut și client este de obicei mai formală.

De ce să alegi consilierea în locul psihoterapiei?

Dacă te confrunți cu un eveniment sau o provocare specifică, este posibil să iei în considerare consilierea pentru a îți explora sentimentele legate de acestea și a învăța cum să le faci față mai eficient. Consilierea se întinde adesea pe termen mai scurt decât psihoterapia, ceea ce o poate face potrivită pentru persoanele care se confruntă cu un eveniment sau provocări specifice.

Dacă ești în căutarea unei soluții la o problemă specifică, cum ar fi gestionarea decesului unei persoane dragi, rezolvarea unui conflict într-o relație sau gestionarea anxietății și a depresiei, este indicat să optezi pentru consiliere și psihoterapie Cluj.

0 Shares
You May Also Like