Care sunt cele mai comune tipuri de filtrare a apei?

0 Shares
0
0
0

Filtrarea apei este una dintre etapele fundamentale ale epurarii apei si apelor uzate pe care fiecare profesionist din sector trebuie sa le cunoasca si sa le inteleaga. In ce consta mai exact? Care sunt diferitele tipuri? Si cum se realizeaza intr-o statie de tratare a apei sau intr-o instalatie de tratare a apei?

Definitie

Filtrarea este procesul prin care particulele solide sunt indepartate dintr-un fluid lichid sau gazos prin utilizarea unui mediu de filtrare care permite trecerea fluidului retinand in acelasi timp particulele solide.

Poate insemna utilizarea unei bariere fizice, chimice si/sau a unui proces biologic. Indepartarea particulelor are loc prin procese care includ: turnare, floculare, sedimentare si captare la suprafata.

Cerintele de baza sunt: un mediu filtrant (bariere fine sau grosiere); un fluid cu solide in suspensie; o forta motrice pentru a face curgerea lichidului; si un filtru care sustine mediul filtrant, contine lichidul si permite aplicarea fortei.

Care sunt utilizarile filtrelor in industria apei?

In industria apei, apa limpezita este tinta filtrarii. Este folosit in principal pentru ape pluviale, ape uzate si apa potabila, dar are si utilizari in productia industriala, centrale electrice, unitati de productie de alimente si bauturi, minerit si alte aplicatii grele.

Filtrarea apei poate elimina sau reduce concentratia de particule in suspensie, paraziti, bacterii, alge, virusi, ciuperci si mai multi contaminanti chimici si biologici.

Pentru ca apa sa fie filtrata, aceasta poate trece prin mediul de filtrare numai daca se aplica o anumita forta de antrenare, care poate fi cauzata de gravitatie, centrifugare, aplicarea presiunii fluidului deasupra filtrului sau alte procese care utilizeaza pompe, supape si conducte pentru a putea produce suficienta presiune pentru a impinge apa prin filtru.

Care sunt diferitele tipuri de filtre de apa?

Exista diferite tipuri de filtre de apa, cum ar fi filtrele de preacoperire, filtrele lente de nisip, filtrele de presiune si gravitatia rapida, filtrele cu membrana si filtrele cu medii granulare.

1. Filtre cu cartus

Este o metoda foarte simpla in care apa este turnata prin fibre sintetice si poate indeparta o parte din solidele in suspensie, distrugand unii agenti patogeni in proces. Permite trecerea particulelor mai mici decat deschiderea fibrelor.

Aplicatii ale acestor cartuse filtre apa in tratarea apei:

  • Tratarea apei de calitate alimentara.
  • Purificarea apei menajere.
  • Filtrarea apei pentru afaceri care necesita un debit scazut de apa.

2. Medii filtrante granulare

Sistemele de filtrare a mediului filtreaza apa printr-un mediu de filtrare prescris, care include:

  • Filtrare cu nisip;
  • Filtrare cu pietris de cuart;
  • Filtrare cu zeolit.

3. Filtre cu disc

Are o mare asemanare cu filtrul de plasa, cu exceptia catorva modificari. Cartusul filtrant al discului filtrant este format din diferite discuri suprapuse. Toate discurile au mici denivelari sau caneluri care le acopera.

Inelele sau discurile au o gaura in centru care formeaza un cilindru gol chiar in centru, acest lucru creeaza un pasaj prin care trece apa, in timp ce discurile blocheaza impuritatile.

In mod normal, calitatea filtrarii va depinde de marimea si cantitatea pe care elementul filtrant o poate tine. In acest caz, discurile sunt codificate cu culori pentru a indica nivelul de filtrare.

0 Shares
You May Also Like