Ce este si ce trebuie sa stim despre polita RCA?

0 Shares
0
0
0

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru toti proprietarii de autovehicule. Datorita unei astfel de polite sunt acordate despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente cauzate de catre soferul care a condus autovehiculul.

In momentul incheierii unei asigurari RCA, clientul trebuie sa primeasca:

  • Polita de asigurare RCA;
  • Vigneta (autocolantul care vine lipit pe parbrizul masinii, in loc vizibil din exterior);
  • Documentul international de asigurare.

Asigurarea obligatorie RCA se incheie, in cele mai multe situatii pe o perioada de 6 luni sau 12 luni pentru autoturismele inmatriculate in Romania.

In ceea ce priveste stabilirea tarifelor pentru politele de asigurare rca, companiile de asigurare pot oferi reduceri cumulate de cel mult 25%. Aceasta limita nu se aplica in cazul reducerilor pentru:

  • Pensionari;
  • Persoanele cu deficiente locomotorii;
  • Sistemul bonus-malus.

Polita de asigurare rca online intra in vigoare din ziua urmatoare celei in care expira valabilitatea politei anterioare, pentru asiguratii care incheie o asigurare cel mai tarziu in ultima zi de valabilitate a acesteia.

De-asemenea, precizam ca polita devine valabila din urmatoarea zi celei in care s-a incheiat polita de asigurare, pentru persoanele care nu aveau o asigurare RCA valabila la momentul incheierii asigurarii.

Raspunderea firmei de asigurari inceteaza la ora 24,00 a ultimei zi de valabilitate a politei. In cazul in care in perioada de valabilitate a politei, apar diferite modificari fata de datele inscrise, asiguratul este obligat sa informeze societatea de asigurare cu privire la acestea.

Cum se stabileste valoarea despagubirilor?

Valoarea despagubirilor care vor fi acordate pentru vehiculele avariate nu poate sa depaseasca in nici un caz valoarea pagubei sau a vehiculului.

Paguba este egala cu:

  • costul reparatiilor partilor componente sau ale pieselor, ori cu costul de inlocuire a acestora, tinand cont de preturile practicate de unitatile de specialitate;
  • cheltuielile in ceea ce priveste transportul vehicululuil;
  • cheltuielile efectuate in vederea limitarii pagubelor, dovedite cu documente justificative.

In cazul in care valoarea pagubei ajunge sa depaseasca suma de 75% din valoarea vehiculului la data producerii accidentului se declara dauna totala.

Valoarea masinii la data producerii accidentului va fi stabilita tinand cont de gradul de uzura al masinii (vechimea acestuia, utilizarea si starea de intretinere).

In cazul in care in urma accidentului, au existat sau exista mai multe persoane prejudiciate iar valoarea totala a prejudiciilor depaseste limita de despabubire, atunci cu siguranta fiecare persoana se va bucura de o despagubire proportionala cu cota parte ce ii revine din valoarea totala a prejudiciului.

De exemplu, in conditiile in care 2 persoane au suferit daune materiale de 300.000 euro si respectiv 500.000 euro, situatia face ca limita maxima de despagubire este de doar 750.000 euro.

Cota parte a fiecareia in acest caz va fi de 37,5% in primul caz (300.000/800.000) si de 62,5% in cel de al doilea caz. Prin urmare, prima persoana va fi despagubita cu suma de 281.250 euro (37,5% x 750.000= 281.250 euro), iar cea de-a doua persoana va fi despagubita cu suma de 468.750 euro.

Ce fac in caz de accident?

In cazul in care a avut loc un accident de circulatie in urma caruia au rezultat pagube materiale sau vatamari corporale, asiguratul este obligat sa le ofere persoanelor prejudiciate informatiile necesare pentru a completa cererea de despagubire:

  • Date personale legate de proprietar (nume, adresa de domiciliu) sunt necesare in acest caz;
  • Informatii despre polita RCA (denumirea societatii de asigurare, seria si numarul politei).

In cazul in care in urma accidentului au rezultat doar daune materiale, cei 2 soferi nu mai au obligatia de a se prezenta la politie, ci pot completa impreuna forumularul de constatare amiabila. Acest formular poate fi obtinut din unitatile oricaror firme de asigurari. In acest fel se economiseste timp, in timp ce soferul vinovat evita amenzile si punctele de penalizare.

In plus, asiguratul este obligat sa informeze, in scris, societatea unde are incheiata polita RCA cu privire la faptul ca:

  • Partea prejudiciata a solicitat despagubiri
  • Proceduri penale sau administrative au fost indreptate impotriva lui
  • Partea prejudiciata si-a exercitat dreptul de a fi despagubita prin inaintarea unei cereri catre o instanta judecatoreasca.

Dupa cum se poate vedea, acestea sunt alte cateva informatii utile in ceea ce priveste politele de asigurare RCA pentru autoturisme, care sunt obligatorii.

0 Shares
You May Also Like