Ce este vata de sticla? – Definitie

0 Shares
0
0
0

Vata de sticla (cunoscuta initial si sub numele de fibra de sticla) este un material izolant din fibre de sticla aranjate folosind un liant intr-o textura similara cu lana. Inginerie termica. Cel mai comun tip este gr.50/100 mm, dar exista si alte marimi si dimensiuni.

Vata de sticla (initial cunoscut si sub numele de fibra de sticla) este un material izolant din fibre de sticla aranjate folosind un liant intr-o textura asemanatoare lanii. Vata de sticla si vata de roca sunt produse din fibre minerale si, prin urmare, sunt adesea denumite “vata minerala”. Vata minerala este un nume general pentru materialele din fibre care se formeaza prin filare sau extragerea mineralelor topite. 

Vata de sticla este un produs de cuptor de sticla topita la o temperatura de aproximativ 1450 ° C. Din sticla topita, fibrele sunt filate. Acest proces se bazeaza pe filare sticla topita in capete rotative de mare viteza, ceva de genul procesului folosit pentru a produce bomboane de bumbac. In timpul filare a fibrelor de sticla, se injecteaza un agent de legare.

Vata de sticla este produsa in rulouri sau placi, cu proprietati termice si mecanice diferite. De asemenea, poate fi produs ca un material care poate fi pulverizat sau aplicat in schimb, pe suprafata care urmeaza sa fie izolata.

Aplicatiile din vata de sticla includ izolatie structurala, izolatie a tevilor, filtrare si izolare fonica. Vata de sticla este un material versatil care poate fi folosit pentru a izola peretii, tavanele si podelele. Poate fi un material de umplere liber, suflat in mansarde sau, impreuna cu un liant activ pulverizat pe fundul structurilor.

In timpul instalarii vatei de sticla, aceasta trebuie mentinuta uscata in orice moment, deoarece o crestere a continutului de umiditate determina o crestere semnificativa a conductivitatii termice.

Conductivitatea termica este definita ca cantitatea de caldura (in wati) transferata printr-o suprafata patrata de material de grosime data (in metri) datorita unei diferente de temperatura. Cu cat conductivitatea termica a materialului este mai mica, cu atat este mai mare capacitatea materialului de a rezista la transferul de caldura si, prin urmare, cu atat este mai mare eficacitatea izolatiei. Valorile tipice de conductivitate termica pentruvata de sticlasunt intre0,023 si 0,040W/m ∙ K.

In general, izolarea termica se bazeaza in principal pe conductivitatea termica foarte scazuta a gazelor. Gazele au proprietati slabe de conducere termica in comparatie cu lichidele si solidele si, prin urmare, sunt un bun material izolator daca pot deveni prinse (de exemplu, intr-o structura asemanatoare spumei).

Aerul si alte gaze sunt, in general, buni izolatori. Dar principalul beneficiu este absenta convectiei. Prin urmare, multe materiale izolante (de exemplu, vata de sticla) functioneaza pur si simplu avand un numar mare de pungi umplute cu gaz care impiedica convectia la scara larga.

Alternanta sacului de gaz si a materialului solid determina transferul caldurii prin mai multe interfete, ceea ce determina o scadere rapida a coeficientului de transfer de caldura.

Avantaje

Vata de sticla este un material izolant termic si acustic utilizat in constructii si industrie. Este fabricat prin topirea nisipului la temperaturi ridicate, iar apoi prin intermediul unui proces de fibra se obtine un produs cu proprietati optime pentru izolarea termica acustica.

Materialul are o relatie foarte buna intre rezistenta termica si pret. Structura sa este alcatuita din fibre de sticla lungi si subtiri legate cu o rasina setata termic pentru a forma o patura izolatoare, cu greutate usoara si flexibila.

Utilizarile si caracteristicile vatei de sticla

Acest material este utilizat pe scara larga ca izolatie termica si acustica pentru tavane, pereti si podele, atat in lucrari noi, cat si pentru remodelare si extensii. Este utilizat in proiecte de constructii rezidentiale, comerciale, industriale si de servicii.

Vata de sticla este 100% reciclabila, nu polueaza si este un produs inert atat pentru natura, cat si pentru oameni. Este un produs non-toxic, non-cancerigen si nu este daunator sanatatii.


Unul dintre cele mai relevante avantaje ale sale, care il diferentiaza de alte produse izolante, cum ar fi derivatii petrolieri, fibrele vegetale sau acrilice, este ca este incombustibil, neinflamabil, nu genereaza fum sau gaze nocive si rezista la temperaturi ridicate, limitand raspandirea flacarilor si intarziind raspandirea focului. Acest lucru inseamna ca, daca exista foc care vine din exterior sau din mediile invecinate, vata de sticla intarzie raspandirea focului pentru o anumita perioada de timp.

Avantajele vatei de sticla

Acest produs este un bun aliat atunci cand trebuie sa economisim energie, deoarece datorita proprietatilor sale izolatoare este capabil sa pastreze spatiile cu aer conditionat pentru o perioada mai lunga de timp, economisind costuri in incalzire si aer conditionat.

Controlul zgomotului (absorbtie si izolare fonica) este o caracteristica naturala a vatei de sticla. Are o absorbtie acustica foarte buna, deoarece datorita elasticitatii si structurii sale, vata de sticla este absorbanta, elastica si are un efect de disipare.

0 Shares
You May Also Like