Ce sa verifici atunci cand masina consuma prea mult?

0 Shares
0
0
0

Consumul mare de combustibil ar trebui sa te alerteze, mai ales daca nu ti-ai schimbat obiceiurile atunci cand conduci sau daca masina nu este supraincarcata. In cazul in care masina incepe sa consume mai mult decat normal si pare ca nu mai merge atat de bine ca pana acum, este posibil sa existe o problema tehnica rezultata, de cele mai multe ori, din neglijente in intretinere. Iata cateva dintre cele mai frecvente cauze ale unui consum exagerat si neobisnuit de combustibil.

Pneuri de iarna sau presiune prea scazuta in anvelope. Anvelopele sunt prima cauza mecanica a supraconsumului. Daca masina ruleaza cu anvelope de iarna, marcate cu „Winter”, sau mai rau, cu „Offroad”, consumul de combustibil va creste. Revino la anvelopele de vara sau la cele 4 sezoane cat mai curand posibil pentru a reduce consumul. Nu uita sa verifici presiunea anvelopelor cel putin o data pe luna.

Pentru a consuma mai putin, poti supra-umfla la presiunea recomandata de producator la sarcina maxima. Din punct de vedere vizual, partea de jos a anvelopei nu va fi aproape deloc deformata in contact cu solul, moment in care se va evita aceasta pierdere de energie. Retine totusi ca confortul calatoriei va fi afectat mai ales daca nu ai suspensii (hidraulice) pneumatice!

Acest control periodic este esential, deoarece anvelopele sunt un element esential al securitatii, uitate de cei mai multi dintre utilizatori. Starea lor proasta sau prea putina presiune in anvelope pot duce la o explozie fatala la viteza mare sau la sarcina prea mare, mai ales daca este vorba de rotile din spate.

Filtrul de aer cu impuritati. Pentru a avea o idee despre ce este vorba, un filtru de aer filtreaza filtreaza 2400 L / min pentru un motor in 4 timpi de 1600 cc la 3000 rpm si mult mai mult cu un turbocompresor! Acesta se infunda repede, mai ales in oras si mai ales pe timp de vara (de la praf, de la pamant).

Cand filtrul este murdar, motorul va consuma mult mai mult, va supra-polua si va pierde energie, mai ales in cazul benzinei, GPL si GNG (gaz natural). Usor de verificat si rapid de inlocuit, filtrul de aer poate duce cu usurinta la un consum mai mic de carburant.

Compresorul de aer conditionat. Acesta poate suprasolicita motorul de la 3 la 10 CP, crescand in acest fel consumul. Aminteste-ti sa il scoti din functiune sau sa il dai pe modul eco si sa ventilezi masina prin a tine geamurile deschise inainte de a porni la drum.

Utilizeaza-l numai daca este cu adevarat necesar, ajustand temperatura cu 10 grade mai putin pentru a limita impactul asupra consumului de combustibil (pana la + 45% in mediul urban!). In cele din urma, alege de fiecare data cand este posibil o parcare la umbra si culori foarte deschise pentru autoturisme pentru a limita in mod natural atragerea caldurii in interiorul masinii.

Accesoriile grele pe care masina le suporta inutil atunci cand nu sunt utilizate pot, de asemenea, sa duca la cresterea de combustibil in exces. De exemplu, sinele pentru portbagajul de pe plafonu masinii sau chiar portbagajul de deasupra ar trebui sa fie date jos atunci cand nu sunt folosite pentru a reduce gradul de incarcare.

Pentru a optimiza in continuare masa vehiculului in oras, pe langa dimensiunile sale mici, poti umple rezervorul numai la jumatate pentru a reduce greutatea nedorita!

Incalzirea lunetei, lampile de ceata spate, stergatoarele de parbriz, ventilatia, sistemul de sunet puternic si eventual scaunele incalzite: foloseste-le cu moderatie pentru a avea un consum scazut de combustibil. Cu cat sunt mai multi consumatori electrici, cu atat motorul e mai greu de antrenat de alternatorul care produce energie si pentru baterie.

Defectiuni la sistemul de aprindere si carburatie. In special pentru vehiculele pe benzina produse inainte de 1991 (foarte des echipate cu un carburator si nu cu un sistem de injectie), setarile de aprindere si de carburant sunt importante pentru a evita consumul exagerat si, mai presus de toate, poluarea.

Daca setarile nu au fost verificate pentru mai mult de 30 000 km, nu uita sa verifici termenele din cartea de service si sa te duci la un mecanic bun pentru a face aceste verificari. In cazul unor probleme dovedite cu fum negru (carburari prea bogate), albastru (ulei) sau incendii nete (aprindere), nu mai astepta si mergi de urgenta la mecanic. In acelasi mod, lipsa puterii motorului trebuie, de asemenea, sa te alerteze: intr-adevar, un vehicul care consuma mai multa benzina va avea mai putina putere.

Pentru majoritatea autoturismelor din flota actuala, injectia si aprinderea electronica necesita o monitorizare mai mica sau chiar deloc, atata timp cat se utilizeaza combustibili marca premium. In cazul motoarelor diesel, un fum intunecat sau negru de evacuare in timpul accelerarii intense te avertizeaza ca exista probleme cu sistemul de carburatie sau cu blocarea supapei de recirculare a gazelor de evacuare. In cazul in care dezafectarea nu este prea severa, se poate incerca depanarea prin pulverizarea unor tratamente speciale.

Uleiul prea vascos. Mai mult ulei fierbinte vascos creste consumul de combustibil. Pentru a consuma mai putin combustibil si daca motorul este in stare foarte buna, poti folosi un ulei fierbinte mai fluid, cu conditia expresa de a ramane in intervalul recomandat de producator.

Uita-te la eticheta de ulei, vei vedea doua numere separate de un „W” pentru Winter. Alege un ulei cu un „30” dupa tipul „W” „5 W 30” sau „0 W 30” fara a alege o varianta sub recomandarile producatorului minim specificate in manualul de utilizare. Atunci cand ai dubii cu privire la alegerea uleiului, intreaba distribuitorul, mai ales daca calatoresti intr-o zona cu clima calda cu un motor turbo.

Un alt punct esential, nu adauga niciodata aditivi „miraculosi” in uleiuri, deoarece chimia complexa a lubrifiantilor va fi distrusa si vei pierde beneficiul garantiei in caz de probleme mari!

Controleaza sistemul de aprindere al masinii. La o masina care functioneaza cu o aprindere controlata, starea buna a bujiilor asigura o performanta optima a motorului, in special in cazul motoarelor cu gaz si al gazelor naturale comprimate (CNG). Recomandarile producatorilor sunt sa se faca verificari si schimburile necesare la 60 000 km. In cazul unei erori neasteptate sau a esuarilor in pornirea masinii, bujiile pot fi controlate foarte usor cu un minimum de curatenie si cu masurile de precautie necesare.

Pentru curatarea bujiilor, foloseste o periuta care sa nu contina metal si un spray de curatat franele. Pentru exterior, foloseste un solvent uscat, apoi sterge imediat cu o carpa curata. Daca dupa reasamblare nu vezi imbunatatiri de niciun fel, cel mai probabil diagnosticul nu este cel corect si nu este nevoie de schimbarea bujiilor cu altele noi; problema este in alta parte.

0 Shares
You May Also Like