Ce sunt drepturile omului?

0 Shares
0
0
0

Drepturile omului sunt drepturi pe care le au toate fiintele umane, indiferent de rasa acestora, de sexul sau nationalitatea lor, indiferent de etnie, limba, religie sau orice diferit alt statut.

Drepturile omului includ dreptul la viata si libertate, libertatea de sclavie si tortura, libertatea de opinie si de exprimare, dreptul la munca si educatie si multe altele.

Toata lumea are dreptul la aceste drepturi, fara discriminare, iar atunci cand aceste drepturi sunt incalcate, oamenii pot cauta cele mai bune servicii de consultanta juridica, astfel incat un avocat cu experienta care apara drepturile oamenilor la CEDO, sa le caute dreptatea.

Legea internationala a drepturilor omului

Legea internationala privind drepturile omului stabileste obligatiile guvernelor de a actiona in anumite moduri sau de a se abtine de la anumite acte, pentru a promova si proteja drepturile omului si libertatile fundamentale ale indivizilor sau grupurilor.

Una dintre cele mai mari realizari ale Organizatiei Natiunilor Unite este reprezentata de crearea unui corp cuprinzator de drepturi ale omului. Acesta de fapt este un cod universal si protejat la nivel international, la care toate natiunile se pot abona, si la care cu siguranta toti oamenii aspira.

Organizatia Natiunilor Unite a definit o gama larga de drepturi care au fost acceptate la nivel international, iar aici sunt incluse printre altele drepturile civile, drepturile culturale culturale, drepturile economice, drepturile politice si nu in ultimul rand, drepturile sociale.

De asemenea, a stabilit mecanisme pentru a promova si proteja aceste drepturi si pentru a ajuta statele sa isi indeplineasca responsabilitatile.

Bazele acestui organism de drept reprezinta Carta a Natiunilor Unite si Declaratia Universala a Drepturilor Omului (Declaratia Universala a Drepturilor Omului), care a fost adoptata de Adunarea Generala in 1945 si 1948, respectiv.

De atunci, Organizatia Natiunilor Unite a extins treptat legislatia in ceea ce priveste drepturile omului, astfel incat sa poata cuprinde standarde specifice pentru femei, pentru copii, dar si pentru persoanele cu dizabilitati, minoritati si alte grupuri vulnerabile, care detin in clipa de fata drepturi care le protejeaza de discriminari care erau de mult comune in multe societati.

Declaratia Universala a Drepturilor Omului

Declaratia universala a drepturilor omului (UDHR) este un document deosebit de important in istoria drepturilor omului. Aceasta declaratie a fost redactata de cate reprezentanti din diferite medii juridice si culturale din toate regiunile lumii.

Este important de mentionat faptul ca Declaratia a fost proclamata de catre Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite de la Paris, la data de 10 decembrie 1948, prin rezolutia Adunarii Generale 217 A (III) ca standard comun de realizari pentru toate popoarele si toate natiunile.

Acesta Declaratie Universala a Drepturilor Omului stabileste pentru prima data care sunt drepturile fundamentale ale omului, drepturi care trebuie protejate universal. De la adoptarea sa din anul 1948, aceasta declaratie a fost tradusa in peste 500 de limbi.

Cu siguranta Declaratia Universala a Drepturilor Omului este cel mai tradus document din lume, si trebuie facuta precizarea ca este un document care a inspirat constitutiile multor state nou independente si ale multor noi democratii.

Declaratia Universala a Drepturilor Omului, impreuna cu Pactul international cu privire la drepturile civile si politice, si cele doua protocoale optionale ale acestuia (privind procedura de plangere si pedeapsa cu moartea) si Pactul international cu privire la drepturile economice, sociale si culturale si Protocolul sau optional, formeaza asa-numita Declaratie internationala a drepturilor omului.

Drepturi economice, sociale si culturale

Pactul international care priveste drepturile economice, sociale si culturale ale ommului, trebuie mentionat faptul ca a intrat in vigoare in anul 1976. Drepturile omului pe care acest Pact incearca sa le promoveze si sa le protejeze includ:

  • dreptul de a lucra in conditii corecte si de-asemenea in conditii favorabile.
  • dreptul la protectie sociala, la un nivel de trai adecvat si la cele mai inalte standarde de bunastare fizica si mentala realizabile.
  • dreptul la educatie si bucurarea beneficiilor libertatii culturale si a progresului stiintific.

Drepturi civile si politice

Pactul international cu privire la drepturile civile si drepturile politice, dar si primul sau protocol optional au intrat in vigoare in 1976. Al doilea protocol optional a fost adoptat in anul 1989.

Pactul se ocupa de drepturi cum ar fi de exemplu libertatea de miscare; egalitatea in fata legii; dreptul la un proces echitabil si prezumtia de nevinovatie; libertatea de gandirel; libertatea de opinie si de exprimare; libertatea de asociere; participarea la afaceri publice si alegeri; , constiinta si religie; adunare pasnica; si protectia drepturilor minoritatilor.

Interzice privarea arbitrara de viata; tortura, tratament sau pedeapsa cruda sau degradanta; sclavia si munca fortata; arestare sau detentie arbitrara; interferenta arbitrara cu confidentialitatea; propaganda de razboi; discriminare; si sustinerea urii rasiale sau religioase.

Acestea sunt asadar, cateva lucruri de baza pe care cu siguranta fiecare dintre noi trebuie sa le cunoastem cu privire la drepturile omului. Atunci cand aceste drepturi ne sunt incalcate, cu siguranta un avocat care apara drepturile oamenilor la CEDO ne poate oferi servicii de consultanta juridica, si chiar mai mult decat atat, ne poate apara drepturile.

0 Shares
You May Also Like