Odata cu inaintarea in varsta, muschii structurilor palpebrale incep sa isi piarda din tonus, iar grasimea periorbitara incepe sa devina din ce in ce mai vizibila, iar astfel se vor forma acele pungi inestetice sub ochi, iar in acea zona poate aparea si efectul de laxitate al pielii.
Mai mult decat atat, pe langa aspectul imbatranit, excesul de piele acumulata in jurul ochilor poate sa aiba ca si consecinta reducerea vederii laterale, mai ales in partea superioara si exterioara a campului vizual.
Ei bine, toate aceste probleme pot sa fie corectate prin blefaroplastie, procedeu care le reda ochilor un aspect mult mai tanar si mult mai frumos.
Referitor la intrebarea “cui i se adreseaza blefaroplastia?”, trebuie sa mentionam faptul ca aceasta interventie li se poate adresa tuturor persoanelor care au un exces de tesut la nivelul pleoapelor, care creaza acel aspect de ochi obositi.
Blefaroplastia poate sa le fie recomandata persoanelor respective de catre chirurgii esteticieni in acelasi timp cu un alt procedeu, precum liftingul facial de exemplu.
Persoanele care intentioneaza sa scape de pungile de sub ochi prin intermediul unei asemenea interventii chirurgicale, cu siguranta trebuie sa stie ca la fel ca si in cazul oricarei interventii, mai intai de toate trebuie sa renunte la fumat, si sa evite tratamentele cu medicamente care cresc riscul de sangerare.
Aici este important de mentionat faptul ca la intalnirile preoperatorii, chirurgul estetician va analiza istoricul medical al fiecarui pacient, pentru a nu exista mai apoi surprize neplacte.
Cat despre interventia de blefaroplastie, trebuie sa mentionam faptul ca aceasta se face sub anestezie locala sau generala, iar o asemenea interventie poate sa dureze mai mult sau mai putin timp in functie de cantitatea dar si in functie de locatia tesutului grasos in exces, dar si in functie de tipul de interventie.
Se estimeaza ca blefaroplastia superioara dureaza undeva pana in 40 de minute maxim, in timp ce blefaroplastia poate sa dureze maxim 60 de minute.
Chirurgul va face o incizie de-a lungul pliului palpebral, si va indeparta excesul de piele, muschi si grasime (aici discutam despre pleoapele superioare). Atunci cand discutam despre pleoapele inferioare trebuie sa mentionam faptul ca incizia se face la aproximatic 2 mm sub insertia genelor, pentru a indeparta sau pentru a redistribui excesul de grasime, excesul muscular si excesul de piele.
Ei bine, la fel ca si in cazul oricarei alte interventii chirurgicale, si atunci cand discutam despre blefaroplastie trebuie urmata o perioada de recuperare.
Persoanele care au fost supuse unei asemenea interventii trebuie sa aplice comprese reci pe ochi pentru a reduce umflatura acestora.
Deasemenea, tot in aceasta perioada vor trebui curatate pleoapele folosind picaturile de ochi prescrise de catre chirurg. Ridicarea greutatilor si alergatul sau inotul sunt activitati care ar trebui evitate pentru cateva zile.
De amintit este si faptul ca tot in aceasta perioada, pacientii nu trebuie sa fumeze sau sa isi frece ochii, iar dupa cateva zile trebuie sa revina la cabinetul chirurgului.
Un alt amanunt important este acela ca pacientii ar fi indicat sa poarte ochelari de soare pentru a-si proteja de vant si de soare pleoapele.
Cat despre fire, acestea se vor indeparta in aproximativ 5 zile, in timp ce recuperarea dureaza aproximativ doua saptamani.