Ridurile apar datorita expunerii solare si a poluarii ce creste cantitatea de radicali liberi din pielea noastra. Acestia duc la degradarea colagenului. Avand in vedere ca nu poti trai izolat sau intr-o bula de plastic, cea mai buna metoda de protective este o crema antisolara. Dr Calu te va ajuta sa iti alegi lotiunea protectoare perfecta pentru pielea ta.
Cremele antisolare te protejeaza de razele UV in doua feluri. Unele imprastie lumina, reflectand-o de pe suprata corporala, altele absorb razele UV inainte sa atinga pielea. SPF-ul indica cat de mult lotiunea de protejeaza immpotriva ultravioletele de tip B, dar nu si impotriva ultravioletelor de tip A, care desi nu cauzeaza arsuri solare, iti penetreaza pielea si cauzeaza aparitia ridurilor.
Agentia de Protectie a Mediului estimeaza ca 90% din schimbarile associate cu imbatranirea sunt cauzate de catrea expunerea la raze ultraviolete de tip A din timpul vietii. De aceea ai nevoie de o lotiune care sa te protejeze pentru ambele tipuri de raze UV.
Ca sa te poti proteja de razele ultraviolet de tip A, trebuie sa citesti lista ingredientelor. Oricare dintre aceste ingrediente va oferi protectia de spectru larg dorita: benzofenone (oxybenzon), cinnamate (octilmetil cinamate si cinoxat), sulisobenzon, salicilati, dioxid de titanium, oxid de zinc, avobenzone (Parsol 1789) si ecamsule (Mexoryl SX).
Crema ar trebui sa aiba un SPF 15 sau mai mult pentru protective importriva razelor ultraviolet de tip B. Daca te arzi in 10 min de expunere solara, SPF 15 multiplica asta cu 15, insemnand ca poti sta 150 de minute inainte sa te arzi.
Pentru marea majoritate SPF 15 este indeajuns, dar pentru cei cu ten deschis, cei care au un istoric familial de cancer de piele sau boli precum lupus ce cresc sensibilitatea la soare un SPF 30 sau chiar mai mare ar fi potrivit.
Tine minte totusi ca desi SPF 30 este mai mare, nu este de doua ori mai puternic decat SPF 15. In timp ce SPF 15 blocheaza 93% din razele ultraviolet de tip B, SPF 30 blocheaza 97 % dintre acestea.
Este important sa aplici lotiune solara si atunci cand nu mergi la piscina sau la mare. Totusi daca stii ca vei avea contact cu apa sau ca vei face exercitii, ar fi indicat sa investesti intr-o lotiune rezistenta la apa. FDA defineste o lotiune rezistenta la apa cea care are eficacitate dupa 40 min in apa. Foarte rezistenta la apa semnifica ca rezista chiar si dupa 80 minute de innot. Asta nu semnifica ca nu se pot sterge sau spala, ele necesitand reaplicare regulate.
Cremele solare destinate copiilor sunt produse fara substante iritante precum acidul para-aminobenzoic (PABA) sau benzefenone precum dioxibenzon, oxibenzon, sulibenzone. Substante putin iritante precum dioxid de titanium si oxid de zinc sunt adesea folosite si protejeaza pielea copiilor fara a fi absorbite de aceasta.
De aceea reprezinta o optiune viabila pentru persoanele cu ten sensibil sau care sufera de afectiuni precum rosacea, iritatii ale pielii sau alergii. Deasemenea ar trebui evitate cremele solare cu alcool, parfum sau conservanti. Academia Americana de Pediatrie recomanda ca copii cu varsta sub 6 luni sa fie feriti de soare.