Viteza procesorului de computer determina cat de rapida este puterea de procesare a unui procesor. Un procesor, numit adesea „creierul” unui computer, este un loc in care se efectueaza toate calculele si prelucrarea informatiilor din calculator.
Daca procesorul este mai puternic va executa rapid instructiunile. Daca nu stiti ce sa faceti noi va recomandam sa cumparati calculatoare refurbished i7 in locul calculatoarelor noi dar cu un procesor mai slab.
Pe masura ce mai multe caracteristici si tehnologii noi sunt adaugate in chip-uri in microprocesor, puterea de calcul a unui procesor creste, de asemenea, in mod semnificativ. Acum devine dificila determinarea puterii procesoarelor pe baza vitezei, asa cum am facut-o mai devreme. De fapt, performanta generala a unui computer este combinatia a numerosi factori. Dar, avand un procesor performant, este inca important pentru a obtine performante mai bune de la un computer.
Viteza procesorului poate fi masurata de factori cum ar fi ciclul masinii, viteza ceasului si viteza busului.
Ciclul masinii este timpul necesar unui procesor pentru a finaliza atat faza de instruire, cat si faza de executie a unei singure sarcini. Procesoarele moderne sunt capabile sa completeze milioane si miliarde de instructiuni pe secunda, in functie de tipul de procesor pe care il aveti.
Celalalt factor este viteza procesorului. Este, de asemenea, numit viteza de ceas; ceasul este un dispozitiv care trimite serii de impulsuri electronice catre CPU la un timp predeterminat. Aceste impulsuri afecteaza ciclul masinii unui procesor.
Viteza procesorului este masurata in megahertz (MHz) si gigahertz (GHz). Un hertz este egal cu un ciclu pe secunda. Deci, Megahertz inseamna milioane de cicluri pe secunda, iar gigahertz inseamna miliarde de cicluri pe secunda.
Factorii care afecteaza viteza procesorului computerului
Capacitatea de procesare a computerului depinde de mai multi factori, cum ar fi:
– Viteza ceasului CPU,
– Dimensiunea si viteza memoriei cache,
– Disponibilitatea tehnologiei multi-core
– Front Side Bus (FSB) – aceasta este o interfata intre CPU si chipset-uri sau controlere de memorie. 32 biti si 64 biti sunt principalele tipuri de procesoare moderne. De fapt, pe 64 de biti devine fluxul principal in laptopurile moderne si computerele desktop. Datorita acestei arhitecturi a procesorului, dezvoltatorii de aplicatii isi actualizeaza programele pentru a beneficia de o arhitectura de magistrala pe 64 de biti.
– Tehnologie cu filet hidraulic
– Computer RAM,
– Accesul pe hard disk si viteza de rotatie si alte tehnologii conexe.
Pana in prezent, mai multe tipuri de procesoare sunt introduse de producatorii de microprocesoare si difera in ceea ce priveste viteza, tehnologia si designul. Atat procesoarele dezvoltate de Intel, cat si AMD variaza ca si specificatii.
Procesoarele de ultima generatie sunt super-rapide si includ noi caracteristici care sunt proiectate pentru a rula programe multimedia, aplicatii de editare video si foto, programe de inginerie si alte programe cu resurse intensive.
Pe de alta parte, procesoarele low end sunt destinate aplicatiilor de baza si utilizarii ocazionale. Procesoarele low-end sau economice sunt mai ieftine decat procesoarele high end.
In general, inainte de a alege orice tip de procesor, trebuie sa va amintiti mereu factorii legati de procesorul cu performante mai bune si de sarcina specifica pentru care a fost proiectat.