Espresso Gustul desavarsit al cafelei!

0 Shares
0
0
0

Espresso este cunoscut prin excelenta drept apogeul cafelei italiene, gust unic italian.

Carcaterizata de acel 10% crema din compozitie, prezinta o textura solida si o aroma foarte intensa.

Perfectiunea gustului este datorata combinatiei celor patru elemente: cafea, procesul de macinare, aparatul si bineinteles abilitatea celor care o prepara.

Crema ideala trebuie sa aiba culoarea alunei, densa si elastica dar in acelasi timp nu foarte spumoasa.

Un espresso este intens atunci cand aroma cafelei macinate are un gust bogat si un impact aromatic deosebit.

Prin macinare gustul cafelei primeste note distincte si transforma boabele intr-o pudra de diverse texturi: mai fina, mai groasa, in functie de nivelul de rezistenta al cafelei la trecerea apei.

Pentru ca Italia a avut un cuvant greu de spus de-a lungul istoriei in ceea ce priveste cafeaua, este bine de stiut ca Lavazza este brandul numarul unu care caracterizeaza ideea de cafea italiana.

Italienii adora cafeaua si in general cafeaua espresso.

Ce inseamna de fapt espresso? Este o cafea speciala, obtinuta la un aparat care reuseste sa surprinda prin tehnologia de obtinere a aromei cafelei.

Cafeaua espresso a fost pentru prima data preparata in Italia si semnifica o cafea buna intr-un timp scurt.

Reteta clasica a unui espresso veritabil contine 7,5 mg de cafea si 30 ml de apa. La o temperatura de 92 de grade in 25 de secunde se formeaza o delicioasa cafea, cu spuma de culoarea alunei, cremoasa si groasa de 3 mm.

Istoria acestei cafele espresso este aceeasi cu a aparatului care o produce.

Primul aparat espresso inventat si brevetat a fost de catre italianul Angelo Moriondo in anul 1884 in Torino.

Nu departe de acest eveniment, in 1895 lua forma si aroma cafeaua care caracterizeaza gustul unic espresso: Lavazza.

Metoda de preparare rapida a cafelei a fost descoperita ulterior, in anul 1901 cand angajatii lui Luigi Bezzera pierdeau foarte mult timp din timpul serviciului pentru a-si prepara cafeaua. Astfel, noua masina de cafea presupunea ca o anume cantitate de cafea sa ramana intr-un compartiment prevazut cu o valva de deschidere si astfel sa permita patrunderea aburului pentru a presa apa fierbinte care trecea prin cafea.

Masina producea cu repeziciune, in jur de o mie de cesti de cafea pe ora, insa nu a fost o inventie multumitoare deoarece datorita aburului gustul si aroma cafelei erau total schimbate.

In anul 1935 Francesco Illy a gasit solutia primului aparat de cafea care inlocuia apa presurizata cu abur si acesta poate fi declarat primul aparat espresor care functioneaza sub presiune dar nu schimba cu nimic gustul cafelei.

In timp s-au intalnit diverse forme si tipuri de espressoare dintre care cele mai cunoscute sunt: espressoarele cu abur, espressoarele cu piston si espressoarele automate, semiautomate si superautomate.

Marea majoritate a espressoarelor automate sunt configurate cu afisaje luminoase si digitale care permit reglarea nivelului de apa sau cantitatii de cafea. Tehnologia moderna a adus aparate ultraperformante care detin sisteme de autocuratare si totodata sisteme si dispozitive de spumare.

Cu toate ca exista la indemana noastra aparatura necesara precum si cafeaua potrivita clasicul espresso italian s-ar putea sa nu iasa intocmai precum cel adevarat italian, si asta prin simplul fapt ca arta de a face cafea trebuie invatata si nu se poate cumpara.

In cazul in care sunt urmati niste pasi necesari cu timpul se poate sa realizam un espresso de calitate asemanator celui servit in Italia.

Desi cafeaua espresso isi are originea in Italia, in timp multe alte tari au preluat ideea si au dezvoltat propriile lor metode de a prepara o cafea espresso asmenatoare celei italiene.

Cafeaua espresso preparata dupa reteta nimerita se poate sa ne dezamageasca pentru ca este foarte amara.

Daca veti servi un espresso fara spuma, trebuie sa stiti ca nu este o cafea veritabila care a respectat procesul de realizare si etapele.

In cazul in care dorim sa ne bucuram de cafea espresso in confortul caminului propriu trebuie sa stim ca pana la realizarea gustului adevarat trebuie sa incercam mult si perseverent.

Niciun filtru de cafea nu va putea sa realizeze un espresso adevarat indiferent ce cafea folosim. Pentru o cafea espresso in adevaratul sens al cuvantului trebuie sa dispunem de aparate speciale si bineinteles de cafeaua de calitate potrivita.

EspressoCafe comercializeaza produse de calitate in acest sens precum si materia prima de baza, cafea atent selectata si ambalata pentru un plus de savoare in viata de zi cu zi!

Tot ce numesc savoare in momentul de fata reprezinta pentru mine Lavazza, cafea cu caracter si cu un gust inconfundabil!

 

0 Shares
You May Also Like